Zielony groszek z omletem.

Zielony groszek z piquillo to doskonały dodatek do wszystkiego, a jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut. Jest marzec, używam więc mrożonego groszku i marynowanej papryki piquillo. Raz, że bardzo ją lubimy, dwa – nie trzeba jej smażyć, by zmiękła, wystarczy jedynie po prostu trochę ją podgrzać. Na koniec dodaj trochę oliwy jak najlepszej jakości, i gotowe!

Groszek z omletem to bardzo fajny pomysł na błyskawiczne pycha-śniadanie. Każdy omlet smażę z trzech jajek, na patelni o niewielkiej średnicy (u mnie: 18 cm), dzięki czemu omlety są grubaśne i puchate. W razie potrzeby, zamiast omletu możesz podać groszek z jajecznicą lub sadzonym jajkiem. Tu liczy się przede wszystkim smak, a nie wymuskana prezencja.

Zielony groszek z omletem

Zielony groszek z omletem

Zielony groszek z omletem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Groszek z piquillo

  • 400 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3 papryki piquillo z zalewy
  • duża garść listków mięty, posiekanych
  • 1-2 duże garście koperku, posiekanego
  • łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • mała szczypta płatków ostrej chilli
  • duża szczypta płatków słodkiej chilli
  • oliwa extra vergine

Omlety (używam małej patelni o średnicy 18 cm)

  • 6 jajek (na 2 omlety)
  • sól roztarta w moździerzu
  • duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • trochę ghee lub masła do smażenia

Zielony groszek z omletem – PRZEPIS:

  1. W dwóch małych miskach wymieszaj po 3 jajka wraz z solą, pieprzem i koperkiem.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy i wrzuć zielony groszek (uprzednio rozmrożony). Podsmaż chwilę, mieszając. Dodaj pokrojone w niewielką kostkę papryki piquillo i obydwa rodzaje płatków chili.
  3. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, po czym zdejmij z ognia, dodaj pieprz i świeże zioła.
  4. W patelni o średnicy 18-20 cm rozgrzej trochę ghee lub masła i wlej jajka. Smaż omlet, nadrywając krawędzie i przelewając masę jajeczną pod spód (tak jak przy smażeniu frittaty). Gdy omlet ładnie się zezłoci, a na wierzchu nie będzie płynnej masy, zwiń go dwa razy i zdejmij z patelni. W ten sam sposób usmaż drugi omlet.
  5. Omlety podaj z zielonym groszkiem. Całość oprósz odrobiną koperku, dodaj świeżą miętę i skrop oliwą.

Zielony groszek z omletem

Zielony groszek z omletem

Zielony groszek z omletem