Jajka sadzone z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.
Jajka sadzone z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi to bardzo proste, sycące i szybkie w przygotowaniu danie, które znakomicie sprawdza się w każdych warunkach. Możesz przyrządzić je jako weekendowe śniadanie, lunch lub kolację dla 2-4 osób. Nie wymaga również wielu składników. Jajka, szalotka, pomidorki koktajlowe (lub dowolne inne), mozzarella di bufala i świeże zioła to jedyne, czego potrzebujesz. Jeśli nie przepadasz za anchois, spokojnie możesz z nich zrezygnować – dodałem je, ponieważ bardzo lubię połączenie tych małych aromatycznych filecików z jajkami.
Soczyste pomidory i kremowa mozzarella wspaniale łączą się ze smażonymi jajkami. Całość smakuje naprawdę wyśmienicie. To przepis wręcz stworzony do praktykowania w zimne, deszczowe i mgliste dni. Winter is coming ;-)
Na podstawie przepisu z książki J. Olivera Jamie gotuje po włosku, z moimi modyfikacjami. Weź udział w konkursie i wygraj nową książkę Jamiego :-)
Jajka sadzone z mozzarellą i pomidorami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 1 mozzarella di bufala (125 g / może być również zwykła mozzarella albo inny kremowy ser)
- 2-3 garście różnokolorowych pomidorków koktajlowych (lub innych pomidorów)
- kilka filecików anchois
- garść listków świeżego oregano (może być również bazylia)
- 1 mała szalotka
- oliwa extra vergine
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 suszona papryczka chilli
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine (albo ghee / masło klarowane)
Jajka sadzone z mozzarellą i pomidorami – PRZEPIS:
- Podduś na oliwie posiekaną szalotkę i fileciki anchois.
- Gdy cebula zmięknie, dodaj na patelnię przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podduś przez chwilę, aż pomidory nieco zmiękną (unikaj częstego mieszania, by pomidory nie puściły zbyt wiele soku), po czym dodaj mozzarellę porwaną w palcach na mniejsze kawałki.
- Drewnianą łyżką zrób w zawartości patelni cztery wgłębienia i w każde wbij po jednym jajku.
- Dopraw całość solą, pieprzem, rozkruszoną papryczką chilli i rozgniecionym w moździerzu czerwonym pieprzem. Na wierzchu rozrzuć listki oregano.
- Przykryj patelnię pokrywą i smaż przez około 3 minuty, aż jajka zetną się od góry.
pyszności
Ja nigdy nie wiem co łączyć z jajkami :) Chętnie spróbuję tego przepisu!
Mozzarella i jajka = cudo na patelni. Wchodzi na stałe do menu, coś niezwykłego :D
Jajka + mozzarella = śniadanie mistrzów, potwierdzam
Cudo, ja miałem pomidorki tylko czerwone, więc dodałem żółtą paprykę i też wyszło super
BOSKIE!!! mmmmmm… jakie to dobre. Tak proste połączenie a tyle smaku. mniam :)
:)