Smażona dorada z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Smażona dorada pokaźnych rozmiarów z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty to moja wersja prostego domowego obiadu. Uwielbiam doradę, ponieważ ma wyjątkowo delikatne i soczyste mięso, a do tego świetnie nadaje się do smażenia w całości na patelni. W razie potrzeby możesz zastąpić ją rybą innego gatunku, np. pstrągiem lub halibutem, najlepiej jednak pozostać przy rybach o białym mięsie – łososia zostaw na inną okazję. Niezawodnym dodatkiem do ryby są ziemniaki, które sprawdzą się tu praktycznie w każdej postaci (także jako puree), ale co pieczone, to pieczone:-) Ziemniaki pokrojone w drobną kostkę upiekłem w beztłuszczowej frytkownicy, która – wbrew pozorom – służy nie tylko do pieczenia (lekkich i dietetycznych) frytek. Ziemniaki w beztłuszczowej frytkownicy pieką się na chrupko, a dzięki temu, że są pokrojone w kostkę lepiej „łapią” przyprawy. Całość uzupełnia przepyszna rześka surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem oliwek i papryk piquillo. Sycący domowy obiad w najlepszym wydaniu, polecam!
Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Smażona dorada z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
Ryby
- 2 duże dorady (wypatroszone i oczyszczone z łusek)
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- 2 łyżeczki czerwonego pieprzu
- ghee lub masło
Ziemniaki
- 500 g ziemniaków
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine
Surówka z kiszonej kapusty
- 400 g kiszonej kapusty
- 2-3 marynowane papryki piquillo
- kilka łyżek zielonych oliwek
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy
- garść listków kolendry, posiekanych
- oliwa extra vergine
Smażona dorada z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą – PRZEPIS:
- Wyszorowane ziemniaki pokrój w niewielką kostkę i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
- Ziemniaki upiecz w beztłuszczowej frytkownicy (ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C). W połowie pieczenia przemieszaj kostki (airfryer możesz w dowolnym momencie wyłączyć, sprawdzić stan zawartości, po czym kontynuować pieczenie na tych samych albo zmienionych parametrach). W razie potrzeby – w zależności od wielkości ziemniaczanych kostek – piecz ziemniaki o kilka minut krócej lub dłużej.
- W tym czasie wymieszaj przesiekaną kapustę kiszoną, drobno posiekane oliwki, pokrojone papryki piquillo oraz zielony pieprz z zalewy, kolendrę i oliwę. Wymieszaj i odstaw.
- W dużej patelni rozgrzej tyle ghee lub masła, by pokryło całe dno. Usmaż dorady (5-6 minut z każdej strony w zależności od wielkości ryby).
- Usmażone dorady przełóż na talerze, oprósz solą i rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem. Podaj je z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.