Halibut z pieczonymi ziemniakami.
Halibut z pieczonymi ziemniakami to ultra łatwy przepis na szybki obiad z pyszną rybą w roli głównej. Halibut świetnie nadaje się do pieczenia, a nie przeciągnięty zachowuje jędrność, soczystość i niezwykłą delikatność; jego mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Filety z halibuta są tu głównym składnikiem, dlatego wystarczą im najprostsze dodatki: pieczone ziemniaki z oliwkami Kalamata i pomidorkami koktajlowymi. Do tego jeszcze tylko trochę przypraw, ziół, i gotowe!
Sprawdź też:
- Rewelacyjne ceviche z halibuta
- Grillowany halibut z komosą ryżową
- Halibut z bananami
- Halibut z bakaliowym risotto
Halibut z pieczonymi ziemniakami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 filety z halibuta bez skóry
- 800 g ziemniaków (odmiana Tajfun)
- łyżeczka kminku
- po pół łyżeczki czarnego pieprzu i ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
- papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
- po pół łyżeczki nasion fenkułu i kminu rzymskiego, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- 2 gałązki rozmarynu, posiekane
- mała szczypta płatków łagodnej chilli
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- cztery garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
- trzy garście pomidorków koktajlowych
- oliwa extra vergine
Halibut z pieczonymi ziemniakami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Obrane ze skórki ziemniaki pokrój w nieduże zgrabne kawałki i przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj trochę oliwy, przyprawy (pieprz, ziele angielskie, piri piri, fenkuł, kmin rzymski, kminek, sól), tymianek i rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Niewielką ilość przypraw odłóż na później.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika na ok. 50 minut (w razie potrzeby na trochę dłużej).
- Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj pomidorki koktajlowe i oliwki, wtykając je pomiędzy kawałki ziemniaków. Wstaw całość do piekarnika na kwadrans.
- Wyjmij naczynie z piekarnika i ułóż na ziemniakach filety z halibuta. Skrop je oliwą, oprósz odłożonymi wcześniej przyprawami i płatkami chilli. Wstaw całość do piekarnika na kolejne 8 minut (ryba musi zachować soczystość). Podawaj od razu.