- 2 steki z halibuta
- 100 g ryżu arborio
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- garść blanszowanych migdałów
- garść orzechów pecan (lub orzechów włoskich)
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Stek z halibuta z bakaliowym risotto. To danie stanowi wariację na temat świątecznego klimatu.
Połączenie bardzo delikatnego i soczystego halibuta z oryginalnym risotto z orzechami i suszonymi owocami to świetny pomysł, nie tylko zimową porą.
PRZEPIS:
1. Steki z halibuta posyp solą i pieprzem.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzucać posiekany czosnek i cebulę, i duśimy aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj ryż i, ciągle mieszając, smaż całość kolejne kilka minut.
4. Wlej na patelnię białe wino i, mieszając, czekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
5. Wlej trochę bulionu i gotuj ok. 8-10 minut, dolewając bulionu za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż.
6. Dodaj migdały, orzechy, rodzynki i żurawinę, i gotuj wszystko kolejne 8 minut – mieszając i dolewając bulionu w razie potrzeby.
7. W tym czasie rozgrzej patelnię grillową i smaż steki, przez około dwie minuty z każdej strony. Raz po raz warto rybę poruszyć, by nie przywarła do patelni. Halibut to ryba o bardzo delikatnym mięsie, dlatego – jeśli spędzi na patelni zbyt dużo czasu – może się rozpaść.
8. Gdy czas gotowania risotto osiągnie 18-20 minut, wyłącz gaz, dopraw je pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki wymieszaj.
9. Na talerze wyłóż rybę, posyp pieprzem i podawaj wraz z risotto.
Smacznego!
Nie jem ryb, ale zrobiłam bakaliowe risotto i muszę powiedzieć że to niebo w gębie! :D