- 2 pstrągi w całości lub 2 większe filety
- 0,5 kg czerwonych pomidorków koktajlowych z gałązkami
- 250 g żółtych pomidorków koktajlowych (to tylko opcja, można użyć dowolnych pomidorków, w dowolnych kształtach i kolorach)
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka plasterków prosciutto
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
Pstrąg zapiekany to dobry sposób przygotowania ryby w całości lub w postaci filetów. Sok z ryby, pomidorków koktajlowych, cytryny oraz oliwy tworzą aromatyczny sos, w którym ryba gotuje się od spodu, podczas gdy z wierzchu podpieka się wraz z szynką.
Połączenie smaków i aromatów wszystkich składników jest wyjątkowe. Najlepiej przygotować porcje w osobnych naczyniach do zapiekania i podać w nich danie na stół.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
2. Ostrym nożem natnij rybę w 2-3 miejscach z obydwu stron. Posyp rybę w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, wcierając przyprawy w nacięcia.
3. Pokrój cytrynę na ósemki. Rozłóż na desce do krojenia, obok siebie, 2-3 plasterki prosciutto.
4. Na jednym końcu połóż gałązkę rozmarynu, a na niej rybę. Włóż do środka pstrąga dwa kawałki cytryny, a na wierzchu ryby ułóż drugą gałązkę rozmarynu. Ostrożnie przewróć rybę wraz z prosciutto, tak by owinąć pstrąga w szynkę.
5. Przełóż ryby do naczyń do zapiekania. Obok rozłóż pomidorki koktajlowe wraz z gałązkami, dodaj po dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz resztę kawałków cytryny.
6. Wszystko skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Do jedzenia użyj widelca, łyżki, a nawet palców.
Smacznego!
Super przepis!
Świetny przepis, zrobiłem na małą posiadówkę i każdy był zadowolony ;)
Świetnie, cieszę się :-)