• 2 pstrągi w całości lub 2 większe filety
  • 0,5 kg czerwonych pomidorków koktajlowych z gałązkami
  • 250 g żółtych pomidorków koktajlowych (to tylko opcja, można użyć dowolnych pomidorków, w dowolnych kształtach i kolorach)
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka plasterków prosciutto
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Pstrąg zapiekany to dobry sposób przygotowania ryby w całości lub w postaci filetów. Sok z ryby, pomidorków koktajlowych, cytryny oraz oliwy tworzą aromatyczny sos, w którym ryba gotuje się od spodu, podczas gdy z wierzchu podpieka się wraz z szynką.

Połączenie smaków i aromatów wszystkich składników jest wyjątkowe. Najlepiej przygotować porcje w osobnych naczyniach do zapiekania i podać w nich danie na stół.

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Ostrym nożem natnij rybę w 2-3 miejscach z obydwu stron. Posyp rybę w środku i na zewnątrz solą i pieprzem, wcierając przyprawy w nacięcia.

3. Pokrój cytrynę na ósemki. Rozłóż na desce do krojenia, obok siebie, 2-3 plasterki prosciutto.

4. Na jednym końcu połóż gałązkę rozmarynu, a na niej rybę. Włóż do środka pstrąga dwa kawałki cytryny, a na wierzchu ryby ułóż drugą gałązkę rozmarynu. Ostrożnie przewróć rybę wraz z prosciutto, tak by owinąć pstrąga w szynkę.

5. Przełóż ryby do naczyń do zapiekania. Obok rozłóż pomidorki koktajlowe wraz z gałązkami, dodaj po dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach oraz resztę kawałków cytryny.

6. Wszystko skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Do jedzenia użyj widelca, łyżki, a nawet palców.

Smacznego!

Pstrąg w prosciutto zapiekany z pomidorkami koktajlowymi 9