- roladka z koziego sera pleśniowego Soignon (100 g)
- 100-150 g roszponki
- dwie gruszki
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
Nadchodzący upływ terminu ważności koziej roladki, którą trzymałem w lodówce, zainspirował mnie do skomponowania tej prostej i szybkiej sałatki, z wykorzystaniem minimalnej ilości składników.
Opłukaną i wysuszoną roszponkę przełóżcie do miski. Gruszki obierzcie ze skóry, przekrójcie wzdłuż na ćwiartki, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie na kawałki. Dodajcie owoce do roszponki, razem z kozią roladką pokrojoną na plasterki. Następnie, dodajcie oliwę i ocet, i całość wymieszajcie. Podajcie sałatkę w misce, albo przełóżcie na talerze. Niby banalne, ale takie połączenie smaków świetnie się sprawdza. Polecam!