• 4 pstrągi
  • 2 fenkuły
  • 200 g młodego szpinaku
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • oliwa extra vergine
  • ok. 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Pstrąg pieczony z fenkułem i szpinakiem.

To najprostszy, a zarazem mój ulubiony sposób przyrządzania ryb w całości. Wystarczy tylko wrzucić wszystkie składniki do brytfanki, a resztę pracy wykona piekarnik.

Pstrąg przesiąka aromatem wina, cytryn, limonek, przypraw i warzyw. Mięso jest idealnie miękkie, soczyste i delikatne, a fenkuł i szpinak bardzo dobrze się z nim komponują. Gotowe danie najlepiej podać z winem, które posłużyło do jego przygotowania.

Pamiętaj, że nie istnieje odrębny gatunek wina do gotowania. Nie powinno ono być gorsze, a tym samym nie nadające się do picia. Zawsze używaj dobrego wina, takiego, które Ci smakuje, a Twoja potrawa tylko na tym zyska.

Pieczony pstrąg, fot. Facet i Kuchnia

Pieczony pstrąg, fot. Facet i Kuchnia

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Wypatroszone i oczyszczone pstrągi skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem.
  3. Przekrój bulwy fenkułów na połowy, usuń twardą, zdrewniałą końcówkę i cienko pokrój nożem lub przy użyciu mandoliny. Wrzuć do dużej brytfanki.
  4. Umyty szpinak przelej na durszlaku wrzątkiem, dzięki czemu od razu straci na objętości. Następnie przelej go zimną wodą, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do brytfanki.
  5. Umyte cytryny i limonki pokrój w plasterki i dodaj do brytfanki. Wlej trochę oliwy, dodaj nasiona kopru włoskiego, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj.
  6. Nadziej ryby częścią zawartości brytfanki i ułóż je na pozostałych w brytfance warzywach.
  7. Wlej wino i posyp czerwonym pieprzem.
  8. Przykryj brytfankę folią i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Zdejmij folię na ostatnie 5-7 minut pieczenia.
Pieczony pstrąg, fot. Facet i Kuchnia

Pieczony pstrąg, fot. Facet i Kuchnia