Risoelatte – tradycyjna domowa kuchnia w centrum Mediolanu.
Risoelatte
Gdzie: Via Manfredo Camperio 6, Milano
Risoelatte czyli Ryż i Mleko
Risoelatte jest jak podróż w czasie. To kameralna restauracja, położona niedaleko katedry Duomo di Milano w sercu Mediolanu i utrzymana w stylu lat 60. ubiegłego stulecia. Barwne retro, dopracowane w najmniejszym szczególe, od wejścia cieszy oczy. We foyer szafa grająca z epoki, kawałek dalej lodówka Zoppas, odkurzacz Hoover, a nad nimi elegancko rozwieszone na sznurku świeżo wyprane gacie i inne komiczne elementy dawnej garderoby. Pastelowe ściany w miętowej zieleni oklejone reklamami w stylu vintage, laminowane szafki, stare wagi, w każdym pomieszczeniu szał akcesoriów sprzed lat, w łazience satynowa koszula nocna, gumowy termofor na wrzątek, szelki, zabytkowe szczotki, przy umywalce krem w komplecie z „antyczną” maszynką do golenia. Kto pamięta bakelitowe ścienne telefony na góra półtorametrowym kablu? Jest tu taki, a jakże! Do Risoelatte przychodzimy przede wszystkim jeść, a rozglądamy się po wnętrzu jak w muzeum PRL. Czy tego chcemy, czy nie, nietuzinkowy wystrój robi swoje, wspomnienia z dzieciństwa wracają jak bumerang. Wchodzi się tu jak do domu szalonej babci z nieokiełznanym kolekcjonerskim zacięciem, a wychodzi się z pragnieniem rychłego powrotu.
Menu Risoelatte
Risoelatte serwuje coś więcej niż tylko nostalgię. Kuchnia Risoelatte jest na wskroś domowa, dokładnie taka, jaką serwowały nam babcie, gdy byliśmy mali. Obfita, tłusta, skoncentrowana przede wszystkim na smaku, a nie na prezencji.
Karta bazuje na lokalnych domowych klasykach, wśród których znajdziesz nie tylko potrawy z ryżu, ale również makarony i spory wybór innych tradycyjnych mediolańskich specjałów, na przykład Vitello tonnato anni ’60, słynny Riso e latte w kilku wariantach (od którego lokal wziął swą nazwę), Risotto alla milanese con zafferano dell’Aquila, Riso al salto, Spaghetti cacio e pepe, Ossobuco con risotto alla milanese, Cotoletta di vitello alla milanese con l’osso, Cotoletta di vitello “orecchio d’elefante”, Tagliata di vitella di Fassona czy Polpo croccante. Pełne menu w wersji włoskiej i angielskiej znajdziesz tutaj. Wszystkie dania i desery zawierające gluten są wyraźnie oznaczone.
Co warto zjeść w Risoelatte
Menu Risoelatte jest na tyle zróżnicowane, że warto zajrzeć tu więcej niż raz. My zjedliśmy tutaj dwukrotnie, za pierwszym razem zamawiając lokalną klasykę, czyli Risotto alla milanese con zafferano dell’Aquila i Ossobuco con risotto alla milanese (szafranowe risotto milanese w dwóch wersjach – jedno czyste, drugie z ossobuco), do tego formaggi della Cascina Selva con composta di mele e rosmarino (zestaw lombardzkich serów z konfiturą z jabłek i rozmarynu), pyszny bezglutenowy chleb z gryki i kawy parzone w Bialetti, a za drugim Riso e latte Frutti Bosco Zola (ryż na mleku z owocami leśnymi), Riso al salto (zapiekany ryż szafranowy z kremem z Parmigiano Reggiano), smażone warzywa w stylu caponaty, sałatkę i ponownie Bialetti. Do tego woda mineralna i lekkie białe wytrawne wina (doskonałe na upał, w sierpniu w Mediolanie jest naprawdę gorąco!). Jednego dnia Vermentino Colli di Luni Etichetta GRIGIA DOC Cantine Lunae Bosoni (Liguria), a drugiego Biocantina Giannattasio Bombino Bianco (Puglia). Dania serwowane są na porcelanie włoskiej i… bawarskiej, a wino w kryształowych kieliszkach jak u babci.
Rezerwacje
Powiedzieć, że Risoelatte to popularny adres, to nic nie powiedzieć, dlatego rezerwacja jest więcej niż wskazana. Jeżeli przychodzisz tu w pojedynkę lub w parze, przy rezerwacji poproś o jeden z dwóch uroczych nostalgiczno-romantycznych kącików jadalnych przy oknie.
Podsumowując, Risoelatte to doskonała miejscówka na lunch w Mediolanie. Naszym zdaniem, właśnie na lunch, a nie na kolację, ponieważ wybór (i dobór) win wyraźnie wskazuje, że nie o wina tu chodzi, ale o jedzenie. No i o wystrój, który zostaje w pamięci na długo. Ogólnie rzecz biorąc, rewelacja!