Quinta de Chocapalha 2018 Tinto.

Quinta de Chocapalha 2018 Tinto VR Lisboa

Quinta de Chocapalha 2018 Tinto VR Lisboa

Każdy, kto sięga po doskonałe wina spod szyldu Wine & Soul, której właścicielami są utalentowani winemakerzy: ex-modelka Sandra Tavares da Silva oraz jej mąż Jorge Serôdio Borges (również: główny winemaker Quinta do Passadouro), zapewne kojarzy też rodzinną winiarnię i winnicę rodziców Sandry, tj. Quinta de Chocapalha w regionie Lizbony.

Wszystko zaczęło się w roku 1987, kiedy to Alice i Paulo Tavares da Silva rozpoczęli poszukiwania posiadłości, w której mogliby spełnić rodzinne marzenie o własnej winnicy. Miejscem, które miało zapoczątkować nowy rozdział w życiu rodziny Tavares okazała się zabytkowa Quinta de Chocapalha położona w Alenquer, na północny wschód od Lizbony. Państwo Tavares da Silva nabyli 70-hektarową posiadłość w końcówce lat osiemdziesiątych, po czym od razu przystąpili do inwestycji. Praca nad modernizacją zaniedbanej od lat posiadłości zdawała się nie mieć końca, wreszcie jednak zaczęła przynosić wymierne korzyści. Dziś Quinta de Chocapalha umiejętnie łączy tradycję i nowoczesność, tworząc bardzo udane wina, które od ręki możesz zamówić tutaj.

Winnice obejmują 46 ha z 70 ha łącznej powierzchni gospodarstwa, sad gruszowy (Pêra Rocha do Oeste) zajmuje 4,5 hektara, a pozostałą część stanowią lasy, z których najstarsze pochodzą jeszcze z XIV wieku. Granice posiadłości wyznaczają drzewa oliwne. Uprawiane tu szczepy białe to Arinto, Viosinho, Gouveio, Chardonnay i Sauvignon Blanc, a odmiany czerwone to Touriga Nacional, Tinta Roriz, Castelão, Syrah, Touriga Franca, Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot.

Quinta de Chocapalha 2018 Tinto to bardzo smaczna codzienna czerwień, która powstaje jako field blend 5 odmian z przewagą Touriga Nacional. Odszypułkowane winogrona przeszły zimną macerację prefermentacyjną, po czym fermentowały w lagarach (z automatycznym tłoczeniem) oraz 10 dni w kadziach ze stali nierdzewnej z kontrolą temperatury. Wino dojrzewało 18 miesięcy w używanych barriques z francuskiego dębu. W kieliszku ciemny rubinowy kolor. Nos bogaty, skoncentrowane aromaty dojrzałych ciemnych owoców (jeżyna, czarna morwa) i przypraw, niesionych kwiatową nutą. W ustach pełne, wyraziste, aromatyczne. Dobra struktura, miękkie taniny, żywa kwasowość i przyjemnie długi owocowy posmak. Wino dobre do wszystkiego, od warzyw z grilla po królika z wolnowaru. Bardzo korzystna relacja jakości do ceny.

Nazwa: Quinta de Chocapalha 2018 Tinto
Kraj: Portugalia
Region: Lisboa
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: field blend 42% Touriga Nacional, 21% Castelão, 21% Tinta Roriz, 8% Alicante Bouschet, 8% Touriga Franca
Moc: 14,5%
Wino kupiliśmy w Portugalii

Quinta de Chocapalha 2018 Tinto VR Lisboa

Quinta de Chocapalha 2018 Tinto VR Lisboa