Singeverga – portugalski likier klasztorny.

Singeverga

Singeverga jest jedynym portugalskim likierem rzemieślniczym, wytwarzanym przez benedyktyńskich mnichów. Produkowany jest w Santo Tirso (dystrykt Porto), w klasztorze Mosteiro de São Bento de Singeverga od 1935 roku, wedle tej samej receptury, którą jeden z mnichów opracował w latach ’30 ubiegłego stulecia. To trunek, którego przygotowanie wymaga czasu, staranności i skrupulatnej pracy, a pilnie strzeżona klasztorna formuła niezmiennie od blisko 100 lat przekazywana jest z mnicha na mnicha. Likier, produkowany ręcznie, jest destylowany z maceratu 12 różnych aromatycznych roślin o właściwościach uznawanych za lecznicze, takich jak wanilia, kolendra, goździki, korzeń arcydzięgla, szafran, cynamon czy gałka muszkatołowa. Zioła i przyprawy używane do produkcji tego 30% trunku uprawiane są na terenach należących do klasztoru.

Składniki likieru poddawane są dwukrotnej maceracji w ciągu około dwóch tygodni. W rezultacie, powstaje treściwy aromatyczny likier w kolorze miodowego topazu, który nadaje mu dodatek szafranu i palonego cukru. Nim Singeverga zostanie zabutelkowana i trafi na rynek, przez kilka lat leżakuje w używanych dębowych beczkach, nabierając struktury, złożoności, elegancji i gładkości. Gotowa Singeverga ma intensywnie ziołowo-owocowy charakter i bogaty przyprawowy aromat. Najlepiej pić ów likier sauté z małych likierowych kieliszków, schłodzony lub z dodatkiem lodu, jako aperitif albo digestif; sprawdzi się też jako składnik koktajli. Likier należy przechowywać w pozycji pionowej, w suchym i ciemnym miejscu o stałej temperaturze w przedziale 10-20°C.

Likier Singeverga jest dostępny w Portugal Vineyards.

Singeverga