Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami i kurkumą.

Tapioca to przepyszny brazylijski naleśnik (placek) zrobiony wyłącznie ze skrobi z manioku. Podobnie, jak wiele innych potraw z manioku, stanowi dziedzictwo Indian i jeden z podstawowych produktów spożywczych w północnej i północno-wschodniej części Brazylii. Naleśnik z manioku jest również znakomitym zamiennikiem pieczywa – tak sycącym, że jedną sztuką per capita spokojnie można się najeść, a możliwości w temacie łączenia tapioki z najróżniejszymi rodzajami nadzienia (na ostro i na słodko) są właściwie nieskończone. Poza tym, tapioca chłonie płyny z nadzienia jak gąbka, co dodatkowo wzbogaca jej smak.

Jak zrobić jednoskładnikowy brazylijski naleśnik?

Naleśnik ze sproszkowanego i uwodnionego manioku smaży się bez dodatku tłuszczu ani cukru i nadziewa czym dusza zapragnie (warzywami, serem, mięsem, etc. – co kto lubi). Sproszkowany maniok wsypuje się na patelnię, rozprowadza przy pomocy szpatułki po powierzchni (bez uklepywania), jako tako wygładza i… tyle. Wystarczy poczekać kilka minut, by proszek z manioku skleił się pod wpływem ciepła średnio rozgrzanej patelni, przybierając postać naleśnika. Taki naleśnik przewraca się na drugą stronę, podpieka przez chwilę i gotowe; można nakładać farsz.

Jeżeli chcesz spróbować autentycznej brazylijskiej tapioki, możesz to zrobić w podwarszawskim Mysiadle, w małej rodzinnej restauracji TAPIOCA by Brasil on the plate – więcej o tym miejscu przeczytasz tutaj. Kupisz tam również sproszkowany maniok (również online), z którym możesz poćwiczyć smażenie tapioki w domu, bardzo warto! 🙂

Uwagi:

  • Z podanych proporcji manioku otrzymasz 2 naleśniki,
  • Z podanych proporcji składników farszu uzyskasz więcej nadzienia z bakłażanów niż potrzeba do podania dwóch placków,
  • Naleśnik z manioku smaż dość krótko i przekładaj na drugą stronę, gdy tylko stanie się zwarty; nie uklepuj proszku,
  • Za mocno wysuszony naleśnik będzie zbyt kruchy; najlepiej trochę potrenować i zdać się na wyczucie,
  • Tapioca jest naturalnie w 100% roślinna i bezglutenowa. 

Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami

Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami

Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami

Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami

Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami i kurkumą – SKŁADNIKI:

Tapioca (na 2 naleśniki)

  • 240 – 300 g sproszkowanego i uwodnionego manioku (w zależności od średnicy patelni, przy 18 cm średnicy wystarczy ok. 120 g manioku na sztukę; przy 22 cm średnicy – ok. 150 g manioku na naleśnik)
  • Tahini jasna (pasta z sezamu)

Kremowe bakłażany z nerkowcami i kurkumą (na nadzienie)

  • bakłażany – 2 sztuki
  • szalotki – 2 sztuki
  • duża garść nerkowców
  • mała puszka śmietanki kokosowej (ok. 200 g)
  • kopiasta łyżeczka mielonej kurkumy
  • łyżeczka Ras el Hanout
  • po pół łyżeczki kminu rzymskiego, czarnego pieprzu, czarnej gorczycy rozgniecionych w moździerzu
  • łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • kilka kulek ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
  • suszona papryczka chilli, rozgnieciona w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • gomasio (sycylijska przyprawa, prażony sezam 88% z solą 12% – zobacz)
  • garść listków kolendry
  • trochę wody lub warzywnego bulionu
  • oliwa extra vergine

Kremowe bakłażany – PRZEPIS:

  1. Posiekaj szalotki i w głębokiej patelni podduś je na oliwie, aż zmiękną. 
  2. W tym czasie pokrój bakłażany w kostkę. Zdejmij szalotki z patelni, wlej trochę oliwy i wrzuć bakłażany.
  3. Smaż bakłażany, co pewien czas mieszając, aż zacznie mięknąć. 
  4. Dodaj śmietankę kokosową, trochę wody oraz orzechy, szalotki i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut (w razie potrzeby dolej nieco wody). Gotowe bakłażany powinny być miękkie, a sos gęsty. Sosu nie powinno być zbyt wiele.
  5. Dodaj posiekane listki kolendry i trochę gomasio (prażonego sezamu z solą).

Naleśniki z manioku – PRZEPIS:

  1. Na suchą i średnio rozgrzaną nieprzywierającą patelnię wsyp trochę (ok. 120-150 g na jeden naleśnik w zależności od średnicy patelni) skrobi z manioku. Szpatułką rozprowadź proszek na patelni, by utworzył równą warstwę. Nie uklepuj.
  2. Smaż niezbyt długo (ok. 2 minuty). Poruszaj patelnią, by sprawdzić stan naleśnika – powinien być zwarty i przesuwać się lekko po powierzchni patelni. Przerzuć lub przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowy zdejmij na talerz. To samo powtórz z drugą porcją.
  3. Tapioca z bakłażanowym nadzieniem: gotowe naleśniki posmaruj warstwą tahini, na pastę wyłóż porcję nadzienia z bakłażana i złóż tapiokę na pół. Posyp prażonym sezamem z solą, płatkami chilli i kilkoma listkami kolendry.

Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami

Tapioca i kremowe bakłażany z nerkowcami