Fasola mung z duszonymi warzywami.
Fasola i ciecierzyca to doskonałe źródła roślinnego białka, dostępne przez cały rok, a my pyszną, zieloną fasolkę mung traktujemy trochę jak zamiennik bobu. Fasola mung to drobne zielone ziarenka, które pod wpływem obróbki cieplnej zmieniają barwę na brązowo-zieloną. Można trafić również na mung w kolorze zbliżonym do żółtego. Mung bywa nazywana też “złotą fasolą” ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych na świecie, która przy okazji jest tak pyszna, że warto na stałe włączyć ją do menu i traktować tak samo, jak ciecierzycę czy fasolę. Dodaj mung do zupy, roślinnego gulaszu, duszonych i pieczonych warzyw, sałatek, etc.
Potrawy takie, jak fasola mung z duszonymi warzywami, gotuję bardzo często, ponieważ po prostu uwielbiamy tak jeść. Zieleniny nigdy za wiele, a dla mnie samo przyrządzanie tego rodzaju dań to czysta przyjemność. Pomysł jest bardzo prosty i bazuje na kilku posiekanych warzywach oraz ulubionych przyprawach. Możesz użyć bulionu lub wody, pamiętając, że płynu nie powinno być zbyt wiele – duszone warzywa to nie zupa. Fasolę warto ugotować dzień wcześniej – dzięki temu całość przygotujesz naprawdę szybko, szczególnie gdy do posiekania warzyw użyjesz robota kuchennego.
Fasola mung z duszonymi warzywami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 250 g fasoli mung
- 3 średnie pory
- duży fenkuł (koper włoski)
- 3 kapusty pak choi
- duża garść listków kolendry
- łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- po pół łyżeczki pieprzu syczuańskiego, nasion fenkułu i białej gorczycy, rozgniecionych w moździerzu
- łyżeczka suszonej szałwii, roztartej w moździerzu
- łyżeczka suszonego estragonu, roztartego w moździerzu
- sól ze skórką pomarańczową i suszonymi ziołami
- duża szczypta płatków chilli
- oliwa extra vergine
- bulion warzywny albo woda
Fasola mung z duszonymi warzywami – PRZEPIS:
- Namocz fasolę przez noc, a na drugi dzień ugotuj ją do miękkości (ok. 50 minut).
- Używając dużej misy oraz odpowiedniej szatkownicy z zestawu tarcz do robota kuchennego Magimix posiekaj dość drobno fenkuł (koper włoski) i pory.
- Do głębokiej patelni lub płaskiego rondla wlej trochę oliwy i wrzuć fenkuł oraz pory, dodaj trochę ziołowej soli. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. W połowie duszenia dodaj przyprawy.
- Dodaj ugotowaną wcześniej fasolę mung i grubo posiekaną kapustę pak choi. Wlej trochę bulionu lub wody i duś całość jeszcze przez 3-4 minuty, aż pak choi zmięknie.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną kolendrę i chlust oliwy. Podawaj sauté albo jako side dish.