Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku.

Przepyszna wegetariańska pizza z polenty z burratą i szpinakowym pesto. Patent na pizzę z polenty jest super, ponieważ nie musisz używać 5 rodzajów mąki w magicznych proporcjach, ani sięgać po gotowe pizza-mixy o składach wołających o pomstę do piekieł. Wystarczy sama polenta.

Przy innych okazjach niejednokrotnie wspominałem, że najlepszym bezglutenowym zamiennikiem pizzy jest socca (farinata). Polenta sprawdza się równie dobrze, choć przyrządza się ją całkiem inaczej. Obydwie opcje – i socca, i polenta – są przy tym naturalnie roślinne (wegańskie), dzięki czemu wystarczy dobrać do pizzy czysto roślinne dodatki, by zafundować sobie pyszną, pożywną i wegańską ucztę.

Zamiast robić sos pomidorowy, doprawiam pizzę wspaniałym, odświeżającym, soczyście zielonym pesto ze szpinaku, oregano, kolendry, solonych migdałów i soku z limonki. 

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą – SKŁADNIKI na placek o średnicy ok. 30 cm:

Polenta

  • 150 g polenty (może być błyskawiczna, która wymaga tylko kilku minut gotowania i mieszania)
  • 600-800 ml wody
  • trochę oliwy extra vergine
  • kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • łyżeczka suszonego majeranku, roztartego w moździerzu

Zielone pesto

  • 100 g szpinaku
  • po kilka gałązek oregano i kolendry
  • 40 g solonych migdałów
  • sok z limonki lub cytryny
  • pół łyżeczki ziołowej soli
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 6-8 łyżek oliwy extra vergine

Pozostałe dodatki

  • 2 pomidory malinowe
  • burrata (mozzarella też będzie OK)
  • 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • oliwa extra vergine

Pizza z polenty z burratą – PRZEPIS:

  1. Do wrzącej wody stopniowo wsyp polentę, cały czas mieszając. Gotuj, nieustannie mieszając, przez 3-4 minuty. Polenta musi wchłonąć całą wodę. Powinna stać się gęsta i lepka. Na koniec dodaj chlust oliwy i przyprawy, po czym wymieszaj.
  2. Wyłóż polentę na kamień do pizzy natłuszczony oliwą. Łyżką szybko nadaj polencie kształt okrągłego placka o w miarę jednolitej grubości (ok. 1 cm). Wygładź wierzch (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Odstaw, by polenta ostygła i stężała (w wersji na szybko odstawiam na godzinę, w innych przypadkach – na noc).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. W małej misie robota kuchennego Magimix* zmiksuj świeży szpinak z kolendrą, oregano i pozostałymi składnikami pesto. Miksuj do uzyskania pesto.
  5. Placek z polenty posmaruj zielonym pesto (zużywam całe), posyp Parmezanem, dodaj pomidory malinowe pokrojone w plastry i porwaną na kawałki burratę (albo mozzarellę).
  6. Wstaw pizzę do piekarnika na ok. 15-20 minut. Gotową pizzę posyp listkami oregano i skrop oliwą. Smakuje jak marzenie, polecam!

***

*Magimix wyposażony jest w trzy misy różnej wielkości, dzięki czemu w przypadku mniejszej ilości składników nie trzeba sięgać po blender ręczny. Najmniejsza misa również występuje w zestawie z ostrym nożem, który z łatwością radzi sobie zarówno z małą, jak i dużą ilością załadowanych do niej produktów. Robot jest tak wyprofilowany, że w przypadku użycia tylko małej misy, nie trzeba myć pozostałych – większe pozostają czyste. Używam tego robota już szósty rok i nie znajduję wad.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku

Pizza z polenty z burratą i pesto ze szpinaku