Pizza z polenty.

Patent na pizzę z polenty jest super, ponieważ nie musisz używać 5 rodzajów mąki w magicznych proporcjach. Ani sięgać po gotowe pizza-mixy o składach wołających o pomstę do piekieł. Wystarczy tylko polenta.

Przy innych okazjach niejednokrotnie wspominałem, że najlepszym bezglutenowym zamiennikiem pizzy jest socca (farinata). Polenta sprawdza się równie dobrze, choć przyrządza się ją całkiem inaczej. Obydwie opcje – i socca, i polenta – są przy tym naturalnie wegańskie, dzięki czemu wystarczy dobrać do pizzy roślinne dodatki, by zafundować sobie pyszną, pożywną i wegańską ucztę.

Polentę robi się łatwo i szybko, choć dla usprawnienia całego procesu najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Krótko podpieczona w piekarniku wraz z dodatkowymi składnikami jest po prostu doskonała. Polenta pięknie absorbuje soki z pesto, prosciutto i rozpuszczonej mozzarelli, co wspaniale wzbogaca smak całości i sprawia, że pizza z polenty jest jeszcze smaczniejsza.

Placek z polenty, odstawiony do stężenia, trzyma fason, nie rozpada się, nie pęka, jest idealnie zwarty. Dzięki takiej strukturze bardzo łatwo można go przenieść z deski na kamień do pizzy (lub na blachę do pieczenia).

Celowo nie wyrównuję brzegów placka – taka pizza wygląda bardziej naturalnie i domowo, ale nie ma przeszkód, by nadać jej idealnie okrągły kształt np. przycinając rant przy pomocy obręczy do tortownicy, którą wystarczy przycisnąć do powierzchni polenty.

Dodatki do pizzy dobierz takie, jakie lubisz. Prosciutto i mozzarella to klasyka, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by poprzestać na serze (lub serach) albo upiec pizzę wegańską.

Sos pomidorowy zastąpiłem zielonym pesto z rukoli i nerkowców. Wbrew regułom, do takiego pesto zawsze dodaję sok z limonki lub ewentualnie z cytryny, którym zastępuję część oliwy. Dzięki temu pesto nabiera więcej świeżości i lekkości. Rukola z kolei nadaje mu ostrzejrzy i bardziej wyrazisty smak.

Limonkowe pesto z rukoli to tylko opcja. Moim zdaniem, znakomita, ale możesz zrobić je też tradycyjnie z bazylii lub innych ziół dowolnie mieszanych, np. z mięty, pietruszki czy kolendry. Z proporcji podanych w przepisie przygotujesz więcej pesto niż potrzeba do pizzy. Nadwyżkę możesz dodać do wielu innych potraw, np. jako sos do makaronu, gotowanej quinoa lub innej kaszy, do pieczonych warzyw czy jako dressing do sałatek.

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty – SKŁADNIKI:

Polenta

  • 150 g polenty (może być błyskawiczna, która wymaga tylko kilku minut gotowania)
  • 600 ml wody
  • trochę oliwy extra vergine
  • 2 duże szczypty pieprzu
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (albo świeżego tymianku)
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartego w moździerzu

Pesto zielone

  • 80 g rukoli
  • 30 g orzechów nerkowca
  • sok z jednej limonki
  • sól (tu: różowa himalajska, roztarta w moździerzu)
  • duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • ok. 6-8 łyżek oliwy extra vergine (najlepiej oliwy po suszonych pomidorach, jeżeli masz suszone pomidory domowej roboty)

Pozostałe dodatki

Pizza z polenty – PRZEPIS:

  1. Do wrzącej wody stopniowo wsypuj polentę, cały czas mieszając. Gotuj, nieustannie mieszając, przez 3-4 minuty. Polenta musi wchłonąć całą wodę. Powinna stać się gładka i klejąca. Na koniec dodaj chlust oliwy i przyprawy, po czym wymieszaj.
  2. Przełóż polentę na deskę skropioną oliwą lub na silikonową matę do pieczenia. Drewnianą łyżką szybko nadaj polencie kształt okrągłego placka o w miarę jednolitej grubości (ok. 1 cm). Wygładź wierzch (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Odstaw, by polenta ostygła i stężała, najlepiej na całą noc (polentę zostawiam w kuchni, nie wstawiam jej do lodówki).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. W małej misie robota kuchennego Magimix* zmiksuj większość rukoli (ok. 70 g) z pozostałymi składnikami pesto, odkładając małą porcję listków rukoli do posypania gotowej pizzy. Jeżeli cała rukola nie zmieści się w misie od razu, krótko zmiksuj część by zmniejszyła objętość, po czym dodaj resztę i miksuj do uzyskania zielonego pesto.
  5. Przełóż placek z polenty na kamień do pizzy natłuszczony odrobiną oliwy, a jeżeli nie masz kamienia do pieczenia pizzy – przełóż placek na blachę wyłożoną pergaminem.
  6. Placek z polenty posmaruj zielonym pesto. Dodaj plastry prosciutto, suszone pomidory, kapary i porwaną na kawałki mozzarellę lub burratę.
  7. Wstaw pizzę do piekarnika na ok. 12-15 minut. Gotową pizzę posyp pozostałą rukolą i podawaj. Smakuje doskonale, polecam!

***

*Magimix wyposażony jest w trzy misy różnej wielkości, dzięki czemu w przypadku mniejszej ilości składników nie trzeba sięgać po blender ręczny. Najmniejsza misa również występuje w zestawie z ostrym nożem, który z łatwością radzi sobie zarówno z małą, jak i dużą ilością załadowanych do niej produktów. Na poniższym zdjęciu misa jest wypełniona po brzegi (200 g kimchi z dyni, łodyżki kolendry, kiszone jabłko). Magimix zmiksował wszystko na mus o konsystencji bobofruta, nie pozostawiając żadnych większych kawałków. Robot jest tak wyprofilowany, że w przypadku użycia tylko małej misy, nie trzeba myć pozostałych – większe pozostają czyste. Używam tego robota już trzeci rok i, słowo daję, nie znajduję wad 🙂

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty

Pizza z polenty