Reia 2017 Rebula M – podróż wina do kieliszka zaczyna się w winnicy.

Kolejne pięknie złożone wino, które dowodzi, ile dobrego do zaoferowania mają wina słoweńskie!

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Posiadłość i winnica Reia znajduje się w maleńkiej wiosce Neblo (ok. 200 mieszkańców) w subregionie winiarskim Goriška Brda, która jest rozwinięciem Collio po włoskiej stronie granicy, w regionie Primorska na najbardziej wysuniętym na zachód krańcu Słowenii, tuż przy granicy z Włochami. Pagórkowaty krajobraz na zachód od środkowego biegu rzeki Soča zamykają od północy góry Korada (806 m) i Sabotin (609 m), otwierając się zarazem na friulijską równinę po przeciwnej stronie. Ze szczytów roztaczają się malownicze widoki na Alpy Julijskie i Karnickie oraz Dolomity w tle, aż po Adriatyk. Burzliwe dzieje nie oszczędzały tej niesamowicie fotogenicznej krainy, szczęśliwie jednak dziś Brda-Collio to dwie strony tego samego wielkiego skarbu: kulturowego, enologicznego i gastronomicznego. Brda znaczy po włosku „collio”, czyli wzgórze, a „Goriška” to przymiotnik precyzujący położenie – „Goriška” czyli leżąca w obrębie jednostki administracyjnej Nova Gorica. Jakby tego było mało, większość „współdzielonej” z Włochami apelacji Collio-Brda leży po stronie słoweńskiej, a wina powstają tu wspaniałe.

Reia od 2010 roku legitymuje się Certyfikatem Organicznym UE oraz niemieckim Certyfikatem Rolnictwa Biodynamicznego Demeter, co oznacza, że wszystkie jej uprawy i wytwarzane z nich produkty (tj. winorośle, wiśnie, morele, persymony, wino, oliwa, etc.) są wolne od jakichkolwiek chemicznych środków ochrony roślin (pestycydów, herbicydów, etc.) i nawozów sztucznych. Reia od początku istnienia jest przedsięwzięciem przyjaznym środowisku, działa z poszanowaniem reguł winiarstwa naturalnego i niskointerwencyjnego (bioróżnorodność, szacunek dla czasu, sezonowości i rytmu natury, wyłącznie ręczne zbiory bladym świtem do małych skrzynek, staranna selekcja owoców, spontaniczna fermentacja na naturalnych drożdżach, bez klarowania i stabilizacji), wytwarzając krótkie serie rzemieślniczych, naturalnych, niefiltrowanych win. Wino żywe nie potrzebuje przecież do rozwoju kontrolowanych warunków ani stale idealnej temperatury, ewoluuje wraz z rytmem natury i jej biodynamiki – gdy jest chłodniej w naturalny sposób stabilizuje się, a gdy jest cieplej dojrzewa.

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia Rebula M to drugi wariant odmianowej Rebuli tego producenta, który w odróżnieniu od klasycznej wersji powstaje w procesie fermentacji z przedłużoną 15-dniową maceracją ze skórkami, po czym dojrzewa co najmniej 36 miesięcy w używanych dębowych i akacjowych barriques, a po zabutelkowaniu dodatkowo odpoczywa w piwnicy przez 3 do 6 miesięcy.

Dłużej macerowana (stąd „M” na szyjce butelki) złocista Rebula, czyli Ribolla Gialla nabiera barwy pomarańczowego bursztynu, ma bogatszy smak i teksturę. Gęste krople, niespiesznie spływając po ściankach kieliszka, zwiastują bogate wino o pełnym ciele i solidnej strukturze. Bukiet jest przyjemnie świeży, wyraziste aromaty dojrzałych żółtych owoców (brzoskwinie, morele, cytrusy) i kwiatów akacji dopełniają nuty balsamiczne ze szczyptą wanilii, tonki, bakalii i drewna w tle. Na podniebieniu pełne, jedwabiste, o skoncentrowanym smaku i z doskonale zrównoważoną miękką taniną. Mineralna tekstura, świetna kwasowość. Posmak jest długi i złożony, z wyłaniającymi się nutami orzechów w miodzie, suszonych na słońcu fig, kwaskowatych wiśni, wędzonych śliwek i kompotu z suszu.

Rebula „M” to wino bardzo pijalne i pięknie uniwersalne, które nie potrzebuje tła, a z drugiej strony sprawdzi się doskonale jako aperitif lub dodatek do lekkich przystawek, serów, ryb, owoców morza i roślinnej kuchni, zwłaszcza tej z nieco bardziej wyeksponowanymi przyprawami i ziołami. My wypiliśmy je sautè z wielką przyjemnością, znakomite!

Nazwa: Reia 2017 Rebula M
Kraj: Słowenia
Region: Goriška Brda, Primorska
Rodzaj: białe (pomarańczowe), wytrawne
Szczep: 100% Rebula (Ribolla Gialla)
Moc: 12%
Producent: Reia
Dystrybutor: be-wines.com

Be-wines.com to sklep internetowy z Ljubljany ze wspaniale zróżnicowanym asortymentem najbardziej uznanych słoweńskich win, także tych od niszowych producentów, którzy robią świetną robotę, ale nie pchają się na afisze. Znajdziesz tu wysokiej jakości wina białe, czerwone i pomarańczowe, szeroki wybór win naturalnych, certyfikowanych win organicznych oraz bąbelki.

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia

Reia 2017 Rebula M - Goriška Brda, Slovenia