Torta di nocciole – biszkoptowe ciasto z orzechów laskowych. Tylko 3 składniki. Bez masła i mąki. Naturalnie bezglutenowe.
Genialne w swej prostocie piemonckie ciasto z orzechów laskowych – torta di nocciole – to jeden z najbardziej klasycznych deserów tego regionu. Jego głównym składnikiem są słynne piemonckie orzechy laskowe IGP (Indicazione Geografica Protetta – o chronionym pochodzeniu geograficznym).
Torta smakuje jak biszkopt i jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie zawiera mąki ani masła, składa się tylko z mielonych orzechów laskowych, jajek oraz cukru. Orzechy laskowe powinny stanowić co najmniej 51% jej składu. U mnie jest, rzecz jasna, luksusowo :-) czyli więcej.
Tradycja wypieku ciasta ukształtowała się w Langhe, gdzie uprawa orzechów laskowych od lat jest zjawiskiem szeroko rozpowszechnionym. Od lat uważa się również, że przepis na torta di nocciole narodził się niewielkim miasteczku Cortemilia w piemonckiej prowincji Cuneo. W ostatnim tygodniu sierpnia odbywa się tam święto orzecha laskowego – La Sagra della Nocciola a Cortemilia. Chyba tylko Włosi (i ewentualnie Hiszpanie) są w stanie uhonorować świętem, festiwalem lub inną huczną imprezą absolutnie dowolny produkt spożywczy. I między innymi za to tak bardzo ich uwielbiamy :-)
Początki uprawy orzechów laskowych w Cuneo sięgają końcówki XIX wieku, kiedy to wskutek plagi filoksery (wrednej mszycy, która od wieków atakuje winorośle), która zaatakowała piemonckie uprawy winorośli (to czasy jeszcze sprzed triumfu Nebbiolo i sukcesu sprzedażowego Barolo) trzeba było szukać alternatywnych źródeł przychodu. Dziś piemonckie orzechy laskowe IGP uznawane są za jedne z najlepszych orzechów na świecie ze względu na ich wysoką jakość (czystość upraw) i wyjątkowe właściwości (wysoka zawartość cennych składników odżywczych). Skąd wziął się przepis na torta di nocciole? Ze sporej nadwyżki upraw pod koniec pewnego sezonu, którą trzeba było efektownie zutylizować. W ten oto sposób piemoncka tradycja wzbogaciła się o kolejny wspaniały deser, który do dziś pieczony jest najczęściej po zbiorach owoców leszczyny – jesienią i zimą. Potrzeba matką wynalazku :-)
Torta z mojego przepisu jest bardzo słodka, choć znacząco ograniczyłem ilość cukru względem oryginalnej włoskiej receptury. Włosi standardowo pieką tortę z orzechów laskowych i cukru w równych lub niemal równych proporcjach (np. 200 g orzechów + 180-200 g cukru). Ja do 200 g orzechów dodaję 80 g cukru, a kiedy piekę ciasto tylko dla nas, to zmniejszam ilość nawet do 50 g cukru.
Torta di nocciole – SKŁADNIKI na formę o średnicy 17-20 cm:
- 200 g orzechów laskowych zmiksowanych na proszek (wcześniej możesz je uprażyć i pozbawić skórek)
- 80 g cukru kokosowego
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- oliwa lub olej do natłuszczenia formy
- (opcjonalnie) szczypta soli roztartej w moździerzu – jeżeli używasz cukru kokosowego, sól możesz pominąć, ponieważ cukier kokosowy z natury zawiera nuty solonego karmelu
Torta di nocciole – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj orzechy laskowe na proszek.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i szczyptą soli, po czym dodaj zmiksowane wcześniej orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4).
- Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj do masy z orzechów, cukru i żółtek. Wymieszaj.
- Przelej masę do formy natłuszczonej oliwą i piecz na środkowym poziomie w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut.
- Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia w formie na pół godziny, po czym przełóż na deskę lub kratkę. Podawaj, gdy całkiem wystygnie.
Uwagi:
- Ciasto jest bardzo trwałe, można je przechowywać przez wiele miesięcy (w temperaturze pokojowej, owinięte w pergamin), ale to bez znaczenia, bo i tak nikt tyle nie wytrzyma :-) :-) :-)
- Świetnym dodatkiem do biszkoptowej torty jest wytrawny miód (z włoskich np. kasztanowy, z rododendronu, tymiankowy, corbezzolo, z kwiatów awokado, a z polskich np. gryczany lub spadziowy)
- Jeżeli upieczesz ciasto w mniejszej formie (np. 17 cm średnicy) będzie wyższe i grubsze, a jeśli w większej (np. 20 cm średnicy) – niższe i bardziej płaskie
- Jeżeli nie masz czasu ani ochoty samodzielnie piec placka z orzechów laskowych, możesz kupić go w wielu piemonckich delikatesach i sklepikach z lokalną żywnością albo nawet zamówić online. Przed zakupem warto jednak dokładnie przeczytać skład, ponieważ nie każde ciasto opisane jako torta di nocciole naprawdę zasługuje na posługiwanie się tą nazwą
Czy z erytrolem się uda? Próbowałeś? Cukier (w niewielkich nawet ilościach) chyba jednak inaczej się ubija niż erytrol, a tu, w biszkopcie, przy ubijaniu żółtek chyba może (czy nie ?) mieć znaczenie.
Btw, po dwuskładnikowych gofrach, trzyskładnikowe ciasto to rozpusta;)
Nie próbowałem, ale planuję sprawdzić, może w weekend.
No popatrz- robiłam taki biszkopt, ale nie wiedziałam co robię. Jest obłędnie pyszny.
Zawsze znika za szybko.
Miłego;)
:-)
Nie mam takiej małej tortownicy.. Wyjdzie mi w długiej keksowce? ?
Bo wygląda obłędnie i mam wszystkie składniki ?
Nie wiem, jak długa jest Twoja keksówka;-) ale generalnie to ciasto uda się w każdej formie. Jest totalnie bezkonfliktowe. W razie potrzeby możesz zwiększyć proporcje o 50% lub 100%.
Czy zamiast laskowych mogą być migdały ?!
Tak
To ciasto jest po prostu boskie…
Jest niezwykłe, nie mogę zaprzeczyć:-) Cieszę się, że smakowało:-)
I jak, próbowaliście z erytrytolem? Jeśli tak i wyszło nieźle to pewnie i z ksylitolem się uda? A może z miodem zamiast cukru też da radę?
To ciasto jest absolutnie wspaniałe, gratuluję pomysłu:)
Ciasto jest obłędne, jestem uzależniona i robię bardzo często, zajadamy najchętniej posmarowane miodem. Chciałabym wykorzystać je do przygotowania tortu urodzinowego. Mogłabym prosić o podpowiedź, jaka masa byłaby fajna i nie sprofanowałaby smaku ciasta?
Może ricotta z miodem i siekanymi pistacjami, pozostając przy włoskim klimacie.
:) Takie połączenie Piemontu z Sycylią.. hmm.. będę próbować… Dzięki
:) Takie połączenie Piemontu i Sycylii..hmm.. będę próbować.. Dzięki
Bardzo proszę!
Po wymieszaniu żółtek z mąką zrobiła się mega gęsta breja, której nie dało się już wymieszać z białkami. Tak miało być? Bo wyrzuciłam do kosza. 😔 A taką miałam ochotę na to ciasto. Dodam, że podjęłam dwie próby w tym dwie nieudane 😭 Co zrobiłam nie tak? 😔
To ciasto nie zawiera mąki…
Pyszne, cudowne w smaku. Szkoda, że wychodzi takie niewielkie.
Cieszę się, że smakowało:-) W razie potrzeby możesz podwoić/potroić proporcje.