Torta di nocciole – biszkoptowe ciasto z orzechów laskowych. Tylko 3 składniki. Bez masła i mąki. Naturalnie bezglutenowe.

Genialne w swej prostocie piemonckie ciasto z orzechów laskowych – torta di nocciole – to jeden z najbardziej klasycznych deserów tego regionu. Jego głównym składnikiem są słynne piemonckie orzechy laskowe IGP (Indicazione Geografica Protetta – o chronionym pochodzeniu geograficznym).

Torta smakuje jak biszkopt i jest bardzo prosta w wykonaniu. Nie zawiera mąki ani masła, składa się tylko z mielonych orzechów laskowych, jajek oraz cukru. Orzechy laskowe powinny stanowić co najmniej 51% jej składu. U mnie jest, rzecz jasna, luksusowo 🙂 czyli więcej.

Tradycja wypieku ciasta ukształtowała się w Langhe, gdzie uprawa orzechów laskowych od lat jest zjawiskiem szeroko rozpowszechnionym. Od lat uważa się również, że przepis na torta di nocciole narodził się niewielkim miasteczku Cortemilia w piemonckiej prowincji Cuneo. W ostatnim tygodniu sierpnia odbywa się tam święto orzecha laskowego – La Sagra della Nocciola a Cortemilia. Chyba tylko Włosi (i ewentualnie Hiszpanie) są w stanie uhonorować świętem, festiwalem lub inną huczną imprezą absolutnie dowolny produkt spożywczy. I między innymi za to tak bardzo ich uwielbiamy 🙂

Początki uprawy orzechów laskowych w Cuneo sięgają końcówki XIX wieku, kiedy to wskutek plagi filoksery (wrednej mszycy, która od wieków atakuje winorośle), która zaatakowała piemonckie uprawy winorośli (to czasy jeszcze sprzed triumfu Nebbiolo i sukcesu sprzedażowego Barolo) trzeba było szukać alternatywnych źródeł przychodu. Dziś piemonckie orzechy laskowe IGP uznawane są za jedne z najlepszych orzechów na świecie ze względu na ich wysoką jakość (czystość upraw) i wyjątkowe właściwości (wysoka zawartość cennych składników odżywczych). Skąd wziął się przepis na torta di nocciole? Ze sporej nadwyżki upraw pod koniec pewnego sezonu, którą trzeba było efektownie zutylizować. W ten oto sposób piemoncka tradycja wzbogaciła się o kolejny wspaniały deser, który do dziś pieczony jest najczęściej po zbiorach owoców leszczyny – jesienią i zimą. Potrzeba matką wynalazku 🙂

Torta z mojego przepisu jest bardzo słodka, choć znacząco ograniczyłem ilość cukru względem oryginalnej włoskiej receptury. Włosi standardowo pieką tortę z orzechów laskowych i cukru w równych lub niemal równych proporcjach (np. 200 g orzechów + 180-200 g cukru). Ja do 200 g orzechów dodaję 80 g cukru, a kiedy piekę ciasto tylko dla nas, to zmniejszam ilość nawet do 50 g cukru.

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole – SKŁADNIKI na formę o średnicy 17-20 cm:

  • 200 g orzechów laskowych zmiksowanych na proszek (wcześniej możesz je uprażyć i pozbawić skórek)
  • 80 g cukru kokosowego
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • oliwa lub olej do natłuszczenia formy
  • (opcjonalnie) szczypta soli roztartej w moździerzu – jeżeli używasz cukru kokosowego, sól możesz pominąć, ponieważ cukier kokosowy z natury zawiera nuty solonego karmelu

Torta di nocciole – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
  2. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj orzechy laskowe na proszek.
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i szczyptą soli, po czym dodaj zmiksowane wcześniej orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4).
  4. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj do masy z orzechów, cukru i żółtek. Wymieszaj.
  5. Przelej masę do formy natłuszczonej oliwą i piecz na środkowym poziomie w temperaturze 180°C przez ok. 35-40 minut.
  6. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia w formie na pół godziny, po czym przełóż na deskę lub kratkę. Podawaj, gdy całkiem wystygnie.

Uwagi:

  • Ciasto jest bardzo trwałe, można je przechowywać przez wiele miesięcy (w temperaturze pokojowej, owinięte w pergamin), ale to bez znaczenia, bo i tak nikt tyle nie wytrzyma 🙂 🙂 🙂
  • Świetnym dodatkiem do biszkoptowej torty jest wytrawny miód (z włoskich np. kasztanowy, z rododendronu, tymiankowy, corbezzolo, z kwiatów awokado, a z polskich np. gryczany lub spadziowy)
  • Jeżeli upieczesz ciasto w mniejszej formie (np. 17 cm średnicy) będzie wyższe i grubsze, a jeśli w większej (np. 20 cm średnicy) – niższe i bardziej płaskie
  • Jeżeli nie masz czasu ani ochoty samodzielnie piec placka z orzechów laskowych, możesz kupić go w wielu piemonckich delikatesach i sklepikach z lokalną żywnością albo nawet zamówić online. Przed zakupem warto jednak dokładnie przeczytać skład, ponieważ nie każde ciasto opisane jako torta di nocciole naprawdę zasługuje na posługiwanie się tą nazwą

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych

Torta di nocciole - ciasto z orzechów laskowych