Maślane kokosanki – najprostsze, najlepsze, niezawodne.

Weź wiórki kokosowe, masło klarowane, cukier, jajka i skórkę z cytryny. Dodaj 30 minut cennego czasu, wymieszaj i gotowe. Takie czary! :-)

Maślane kokosanki mają genialny skład, wspaniały smak i zawsze się udają. Przepis bazuje na skandynawskim patencie na kokosowe ciastka, do których dodaje się masło i całe jajka (nie same białka). Efekt? Aromat, który na długo wypełnia dom i smak, który sprawia, że sięgasz bezwiednie po kolejne ciastko. Jedno, drugie, trzecie… Wystarczy chwila, i zostają już tylko okruszki. Te kokosanki to istne szatany, nikt im się nie oprze. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące masłem i cukrem, pyszne!

Uwagi:

  • Cytrusowe nuty świetnie przełamują smak kokosa i dodają kokosankom oryginalności
  • Z podanych proporcji uzyskasz ok. 15 kokosanek, w zależności od wielkości formowanych ciastek

Maślane kokosanki

Maślane kokosanki

Maślane kokosanki

Maślane kokosanki

Maślane kokosanki

Maślane kokosanki – SKŁADNIKI na ok. 15 ciastek:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka (zerówki, wolny chów)
  • 50 g roztopionego ghee lub masła
  • 50 g cukru (używam kokosowego) lub erytrytolu; erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
  • skórka z jednej niewoskowanej cytryny (skórka z pomarańczy lub limonki też może być)

Maślane kokosanki – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. W małym rondlu roztop ghee lub masło.
  3. Przelej masło do miski i dodaj słodzidło, wymieszaj przy pomocy rózgi.
  4. Dodaj jajka (nieubite) i wymieszaj masę.
  5. Dodaj wiórki kokosowe i świeżo startą skórkę z cytryny (lub limonki czy pomarańczy). Wymieszaj dokładnie. Odstaw na 10-20 minut.
  6. Kokosową masę formuj w ciastka, używając na przykład gałkownicy do lodów. Kokosanki możesz również formować w dłoniach w kulki.
  7. Układaj ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz układać je blisko siebie – nie zwiększą objętości.
  8. Piecz ok. 20 minut na środkowym poziomie (grzanie góra-dół). Upieczone kokosanki odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w temperaturze pokojowej.
  9. Nie zapomnij o kawie! Wyjątkowy szklany French Press Zyle znajdziesz tutaj: sklep.

Maślane kokosanki

Maślane kokosanki

Maślane kokosanki