Maślane kokosanki – najprostsze, najlepsze, niezawodne.
Weź wiórki kokosowe, masło klarowane, cukier, jajka i skórkę z cytryny. Dodaj 30 minut cennego czasu, wymieszaj i gotowe. Takie czary! :-)
Maślane kokosanki mają genialny skład, wspaniały smak i zawsze się udają. Przepis bazuje na skandynawskim patencie na kokosowe ciastka, do których dodaje się masło i całe jajka (nie same białka). Efekt? Aromat, który na długo wypełnia dom i smak, który sprawia, że sięgasz bezwiednie po kolejne ciastko. Jedno, drugie, trzecie… Wystarczy chwila, i zostają już tylko okruszki. Te kokosanki to istne szatany, nikt im się nie oprze. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, pachnące masłem i cukrem, pyszne!
Uwagi:
- Cytrusowe nuty świetnie przełamują smak kokosa i dodają kokosankom oryginalności
- Z podanych proporcji uzyskasz ok. 15 kokosanek, w zależności od wielkości formowanych ciastek
Maślane kokosanki – SKŁADNIKI na ok. 15 ciastek:
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 jajka (zerówki, wolny chów)
- 50 g roztopionego ghee lub masła
- 50 g cukru (używam kokosowego) lub erytrytolu; erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
- skórka z jednej niewoskowanej cytryny (skórka z pomarańczy lub limonki też może być)
Maślane kokosanki – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- W małym rondlu roztop ghee lub masło.
- Przelej masło do miski i dodaj słodzidło, wymieszaj przy pomocy rózgi.
- Dodaj jajka (nieubite) i wymieszaj masę.
- Dodaj wiórki kokosowe i świeżo startą skórkę z cytryny (lub limonki czy pomarańczy). Wymieszaj dokładnie. Odstaw na 10-20 minut.
- Kokosową masę formuj w ciastka, używając na przykład gałkownicy do lodów. Kokosanki możesz również formować w dłoniach w kulki.
- Układaj ciastka na blasze wyłożonej pergaminem. Możesz układać je blisko siebie – nie zwiększą objętości.
- Piecz ok. 20 minut na środkowym poziomie (grzanie góra-dół). Upieczone kokosanki odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w temperaturze pokojowej.
- Nie zapomnij o kawie! Wyjątkowy szklany French Press Zyle znajdziesz tutaj: sklep.
Super pomysł ! Spodziewam się że to zupełnie nowe doświdczenie kokosanki w stosunku do tych tylko na białkach, kokosie i słodziku….
Zastanawiam się : czy myślisz że z takiego ciast można było by upiec 2 cienki spody do ciasta tortowego ? Tak żeby w warstwowym torcie mieć taką kokosową ‚ chrupkę ‚ ?
Daj znać co myślisz i jak ew. zmodyfikować przepis , proporcje , czy metodę.
Dzięki ;)
Agata