Szparagi z kwiatami forsycji.
Natura bezbłędnie łączy składniki. To, co pojawia się w jednym czasie, zwykle świetnie do siebie pasuje, tak jak choćby szparagi i kwiaty forsycji. Szparagi zwiastują wiosnę u Majlertów, a forsycja jako pierwsza – lub przynajmniej jedna z pierwszych – koloruje ogród.
Na szparagi czekamy cały rok. Sezon zawsze trwa za krótko i kończy się zbyt szybko, a zatrzymać go na później nijak się nie da, ponieważ mrożony szparag traci wszystko to, czym urzeka świeży: smak, chrupkość, soczystość. Co robić? Jeść, póki są świeże i smakują najlepiej. Jeżeli uwielbiasz szparagi tak jak my, wiesz, że nie sposób się nimi znudzić. Jeżeli nie lubisz albo nie miałaś/-eś okazji spróbować, daj im szansę, naprawdę warto!
Wiesz, że forsycja ma jadalne kwiatki? Teraz już wiesz :-) Kwiaty forsycji są nie tylko jadalne, ale też wartościowe z odżywczego punktu widzenia, ponieważ zawierają sporo flawonoidów, w tym w szczególności rutynę, która wykazuje działanie antyoksydacyjne i wzmacniające naczynia krwionośne. Pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry i wspomaga działanie witaminy C. Kwiaty forsycji zawierają również kwercetyny, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne (spowalniają wydzielanie histaminy). Jeżeli masz dostęp do czystych kwiatów z własnego ogrodu, możesz z powodzeniem dodawać je do potraw. Sałatki, kanapki, owsianki, omlet, makaron, kasza, ryż – traktuj kwiaty jak zioła. Kwiaty forsycji możesz również suszyć i zaparzać jak herbatę.
W tej prostej wiosennej sałatce zielone szparagi łączą się z kilkoma innymi fajnymi składnikami: białą jak śnieg fetą, orzechami laskowymi i hojną porcją świeżych ziół. Wisienką na torcie są przepyszne domowe mirabelki w occie – jeżeli nie wiesz, o co chodzi, koniecznie sprawdź ten przepis.
Sprawdź też inne przepisy ze szparagami.
Szparagi z kwiatami forsycji – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 400-500 g zielonych szparagów (po 7-8 sztuk na porcję)
- 2 łyżki mirabelek w occie z tego przepisu (opcjonalnie)
- ok. 50 g fety lub innego podobnego sera (np. sezonowana ricotta)
- duża garść orzechów laskowych lub dowolnych innych
- garść listków oregano
- garść kwiatów forsycji (lub innych jadalnych kwiatów, np. bratków lub stokrotek)
- oliwa extra vergine
- trochę czarnego lub zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
Szparagi z kwiatami forsycji – PRZEPIS:
- Świeżo zerwane z krzewu kwiaty forsycji zanurz na kilka minut w misce z wodą, po czym wyłów łyżką cedzakową i osusz na papierowym ręczniku.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. W płaskim naczyniu ugotuj szparagi (3 minuty) i przełóż je do zimnej wody.
- Osuszone szparagi ułóż na talerzach. Dodaj marynowane mirabelki. Posyp grubo siekanymi orzechami laskowymi i drobno pokruszoną fetą.
- Na koniec dopraw całość roztartym w moździerzu pieprzem, dodaj listki oregano, skrop odrobiną aromatycznej zalewy po mirabelkach i oliwą extra vergine jak najlepszej jakości oraz udekoruj kwiatami forsycji.