Mirabelki w occie aromatyzowane goździkami – wspaniałe!

Mirabelki w occie (na słodko) wg przepisu ciotki Elki – łatwe i szybkie, a przy tym absolutnie wyjątkowe w smaku. Po prostu najlepsze. Świetne jako dodatek do serów i wszystkiego innego, nawet saute mogą być deserem. Do spisania przepisu zmotywował mnie ostatni słoik marynowanych mirabelek, który otworzyłem kilka dni temu. Szkoda, że nie ma więcej, ale kiedy tylko pojawią się tegoroczne śliwki, znów można działać! Śliwy w ogrodzie to skarb, a nasza mirabelka już kwitnie jak szalona, więc owoców raczej nie zabraknie.

Mirabelki w occie

Mirabelki w occie

Mirabelki w occie aromatyzowane goździkami – SKŁADNIKI na ok. 4 słoiki o pojemności 500-700 ml

  • ok. 2-2,5 kg dojrzałych słodkich mirabelek
  • łyżka goździków
  • 600 ml octu spirytusowego 10 %
  • 600 ml wody
  • 200 g cukru kokosowego (lub innego, którego używasz)
  • opcjonalnie: ziarenko tonki, kardamonu, kawałek laski cynamonu

Mirabelki w occie aromatyzowane goździkami – PRZEPIS:

  1. Owoce umyj, usuń ogonki, podziel śliwki na połówki i wypestkuj. Możesz też zamarynować mirabelki w całości, z pestkami.
  2. Przygotuj umyte i wyparzone w piekarniku słoiki wraz z zakrętkami – pamiętaj, że powinny być w idealnym stanie, bez uszkodzeń (słoiki z obitymi pokrywkami nie nadają się do przetworów). Ja robię tak: rozgrzewam piekarnik do 120 stopni C i wstawiam umyte słoiki wraz z odkręconymi zakrętkami. Słoiki i zakrętki mogą być mokre, w piekarniku i tak idealnie wyschną. Piecz ok. 15 minut.
  3. Wypełnij słoiki mirabelkami w równych proporcjach.
  4. Przygotuj zalewę: wlej do garnka wodę, dodaj cukier i przyprawy (tylko goździki albo dodatkowo np. tonkę, laskę cynamonu), doprowadź do wrzenia. Mieszaj, dopóki cukier całkiem się nie rozpuści. Następnie dodaj ocet, znów zagotuj i po 2-3 minutach zestaw z ognia. Przyprawy możesz w zalewie zostawić albo usunąć.
  5. Gorącą zalewą od razu zalej naszykowane wcześniej mirabelki w słoikach, zakręć słoiki.
  6. Choć zalewa z octu i cukru jest niezłym konserwantem, mirabelki w occie trzeba zapasteryzować, dzięki czemu postoją w spiżarce nawet kilka lat. Możesz zrobić to po swojemu albo tak jak ja: do każdego słoika wlej – jak mówi mój teść – „kapkę” czystego spirytusu (to naprawdę bardzo mało, ok. 1/4 łyżeczki) i podpal zapałką lub zapalniczką (ZOBACZ). Płomień błyśnie i zniknie – w tym momencie możesz zakręcić pokrywkę. Uważaj, by się nie poparzyć i pamiętaj, by starannie zakręcić każdą kolejną pokrywkę. Tak przygotowane słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
  7. W ten sam sposób możesz zamarynować węgierki i dowolne inne śliwki.

Mirabelki w occie są ultra pyszne, spróbuj koniecznie!

Mirabelki w occie

Mirabelki w occie

Mirabelki w occie