Bataty zapiekane z owczym serem.

Bataty zapiekane z owczym serem to bardzo prosta, rustykalna zapiekanka w sam raz na mroźną wiosnę, która ani myśli ustąpić miejsca cieplejszej aurze. Słodycz batatów przełamują chilli, pieprz i pimenton, a prażone migdały dodają chrupkości. Bataty piekę najpierw na blasze w jednej warstwie, po czym przekładam do docelowego naczynia do zapiekania, by krótko zapiec je z porcją fajnego sera – dzięki temu warzywa mocniej się spiekają i są jeszcze smaczniejsze.

Kilka słów o dwóch hiszpańskich składnikach:

  • Queso Patamulo (pata de mulo) to doskonały rzemieślniczy ser, wytwarzany z surowego lub pasteryzowanego mleka owczego na obszarze Tierra de Campos w Castilla y León. Dojrzewa zwykle od 3 do 6 miesięcy, ma zwartą pastę, doskonałą kremową konsystencję i wyrazisty smak. Świetny w każdej formie – surowy, świeżo starty jako dodatek do makaronu i do zapiekania. Pierwszy raz spróbowaliśmy go niedawno w La Salita w Walencji, a następnego dnia kupiliśmy kawałek na Mercat Central (nie jest wystawiony w gablotach/chłodziarkach – trzeba pytać),
  • Miód z kwiatów sosny smakuje jak polski spadziowy z koncentracją smaku podbitą o 500% 🙂 Świetna rzecz dla tych, którzy lubią miody o mocno nasyconym, bogatym smaku.

Bataty zapiekane z owczym serem

Bataty zapiekane z owczym serem

Bataty zapiekane z owczym serem

Bataty zapiekane z owczym serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • dwa średnie bataty, ok. 800 g
  • ok. 200 g kawałek sera z owczego mleka (Patamulo lub inny, który ładnie się rozpuszcza)
  • papryczka chilli, posiekana (może być bez pestek, jeżeli chcesz ograniczyć ostrość)
  • 1-2 łyżeczki miodu (u mnie: miód z kwiatów sosny)
  • garść prażonych migdałów (lub dowolnych orzechów)
  • mała garść listków oregano lub mięty
  • po pół łyżeczki czarnego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • pół łyżeczki łagodnego pimentonu (dulce)
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Bataty zapiekane z owczym serem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Obrane ze skórki bataty pokrój w plastry i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj sól, pimenton i czarny pieprz. Wymieszaj, po czym ułóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  4. Podpieczone bataty przełóż do docelowego naczynia do zapiekania lub – jak u mnie – do żeliwnej patelni. Na wierzchu dodaj spory kawałek Patamulo lub innego sera.
  5. Wstaw całość do piekarnika na ok. 10 minut lub nieco dłużej.
  6. Gotową zapiekankę z batatów i sera posyp prażonymi migdałami, posiekaną papryczką chilli, czerwonym pieprzem i listkami oregano, a na koniec skrop miodem. Podawaj od razu.

Bataty zapiekane z owczym serem

Bataty zapiekane z owczym serem

Bataty zapiekane z owczym serem