Bataty zapiekane z owczym serem.
Bataty zapiekane z owczym serem to bardzo prosta, rustykalna zapiekanka w sam raz na mroźną wiosnę, która ani myśli ustąpić miejsca cieplejszej aurze. Słodycz batatów przełamują chilli, pieprz i pimenton, a prażone migdały dodają chrupkości. Bataty piekę najpierw na blasze w jednej warstwie, po czym przekładam do docelowego naczynia do zapiekania, by krótko zapiec je z porcją fajnego sera – dzięki temu warzywa mocniej się spiekają i są jeszcze smaczniejsze.
Kilka słów o dwóch hiszpańskich składnikach:
- Queso Patamulo (pata de mulo) to doskonały rzemieślniczy ser, wytwarzany z surowego lub pasteryzowanego mleka owczego na obszarze Tierra de Campos w Castilla y León. Dojrzewa zwykle od 3 do 6 miesięcy, ma zwartą pastę, doskonałą kremową konsystencję i wyrazisty smak. Świetny w każdej formie – surowy, świeżo starty jako dodatek do makaronu i do zapiekania. Pierwszy raz spróbowaliśmy go niedawno w La Salita w Walencji, a następnego dnia kupiliśmy kawałek na Mercat Central (nie jest wystawiony w gablotach/chłodziarkach – trzeba pytać),
- Miód z kwiatów sosny smakuje jak polski spadziowy z koncentracją smaku podbitą o 500% :-) Świetna rzecz dla tych, którzy lubią miody o mocno nasyconym, bogatym smaku.
Bataty zapiekane z owczym serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- dwa średnie bataty, ok. 800 g
- ok. 200 g kawałek sera z owczego mleka (Patamulo lub inny, który ładnie się rozpuszcza)
- papryczka chilli, posiekana (może być bez pestek, jeżeli chcesz ograniczyć ostrość)
- 1-2 łyżeczki miodu (u mnie: miód z kwiatów sosny)
- garść prażonych migdałów (lub dowolnych orzechów)
- mała garść listków oregano lub mięty
- po pół łyżeczki czarnego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- pół łyżeczki łagodnego pimentonu (dulce)
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
Bataty zapiekane z owczym serem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Obrane ze skórki bataty pokrój w plastry i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj sól, pimenton i czarny pieprz. Wymieszaj, po czym ułóż w jednej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
- Podpieczone bataty przełóż do docelowego naczynia do zapiekania lub – jak u mnie – do żeliwnej patelni. Na wierzchu dodaj spory kawałek Patamulo lub innego sera.
- Wstaw całość do piekarnika na ok. 10 minut lub nieco dłużej.
- Gotową zapiekankę z batatów i sera posyp prażonymi migdałami, posiekaną papryczką chilli, czerwonym pieprzem i listkami oregano, a na koniec skrop miodem. Podawaj od razu.