Szwedzkie kokosanki wg klasycznej receptury. Kokostoppar na maśle i całych jajkach.
Klasyczne szwedzkie kokosanki to ciastka kokosowe przygotowywane na maśle i całych jajkach. Ten ostatni składnik najmocniej odróżnia je od typowych kokosanek na bazie ubitych białek jaj, wiórków kokosowych i cukru.
Cechą charakterystyczną szwedzkich kokosanek jest również ich kształt. Formowane są nie w kulki lub placki (jak większość kokosowych ciastek), ale w ładne stożki przypominające górskie wierzchołki.
Skandynawskie kokosanki często aromatyzowane są skórką z cytryny lub limonki. Cytrusowe nuty bardzo fajnie przełamują smak kokosa i dodają kokosankom oryginalności. W miarę możliwości nie rezygnuj z tego składnika :-)
Z podanych proporcji uzyskasz ok. 25-30 sztuk, w zależności od wielkości formowanych stożków. Standardowo, z masy kokosowej formuję małe zgrabne stożki, ale jeden uformowałem większy – na wzór dużych, przysadzistych kokosanek (wielkości 3 małych sztuk) podawanych w Folk-A-Rock w Malmö. Duże ciacho spiekło się trochę bardziej, ale to nic – równie rumiane kokosanki można spotkać w cukierniczych witrynach sklepów spożywczych i kawiarni zarówno w Kopenhadze, jak i w Malmo :-)
Szwedzkie kokosanki – SKŁADNIKI:
- 300 g wiórków kokosowych (polecam kupować na wagę na targu – takie są białe i świeże)
- 3 jajka (zerówki)
- 75 g masła klarowanego
- 80 g fruktozy (może być też cukier puder, ale pamiętaj, że fruktoza jest słodsza niż cukier)
- 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny lub limonki (niewoskowanej)
Szwedzkie kokosanki – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
- W małym rondlu roztop masło.
- Przelej masło do miski i dodaj fruktozę (lub cukier puder). Wymieszaj rózgą.
- Dodaj jajka (nieubite) i po każdym kolejnym jajku wymieszaj masę.
- Dodaj wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Wymieszaj dokładnie.
- Odstaw na 10-20 minut.
- Kokosową masę formuj w dłoniach w stożki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kokosanki możesz układać blisko siebie – nie zwiększą objętości. Formowanie stożków mniej wprawionym ludzikom może z początku sprawiać trudności, ale praktyka czyni mistrza. A cierpliwość i spokój gwarantują sukces ? Gdyby jednak cierpliwości Ci zabrakło, możesz uformować kokosanki w tradycyjne kulki.
- Piecz 12 minut – 6 minut z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie, po czym 6 minut tylko od góry.
- Duże kokosanki – takie jak jedna widoczna na zdjęciach poniżej – można piec 7 minut z grzaniem góra-dół na obniżonym poziomie (-1 względem środkowego), po czym 7 minut tylko od góry.
- Z uwagi na kształt kokosanek, wierzchołki spiekają się szybciej i mocniej. Tak ma być. By zabezpieczyć kokosanki przed nadmiernym przypieczeniem, w połowie czasu pieczenia najlepiej obniżyć poziom blachy w piekarniku. Upieczone kokosanki odstaw do ostygnięcia (na blasze).
Możesz zdradzić sekret, w jaki sposób tak pięknie je lepisz. Mnie wychodzi bardziej coś na kształt stożkowych kartofli :P Też chcę upiec takie wdzięczne i delikatne, mam zamiar zabrać je do pracy, a te moje takie jakieś mało widowiskowe. Niezręczne mam paluszki czy jak…?
Sekret zwie się cierpliwość;-) a praktyka czyni mistrza:-)
czy zamiast cukru można użyć ksylitolu?
Możesz spróbować, masa powinna się skleić.
A ja zrobiłem wg przepisu i mi się rozleciały w piekarniku :(
Dziwne, to łatwy przepis.