Skrei na spaghetti z cukinii.
Skrei (=po norwesku „wędrowiec”) to norweski dorsz z Morza Arktycznego, który dorasta za kołem podbiegunowym. Jest dostępny w sprzedaży tylko od stycznia do końca marca/początku kwietnia. Odławia się go, kiedy kończy pięć-sześć lat i wyrusza na tarło ku Lofotom. To czas, kiedy skrei jest w szczycie formy, dzięki czemu jego mięso jest wyjątkowo sprężyste, zwarte i bogate w składniki odżywcze. Norweski dorsz smakuje wyśmienicie! Tak bardzo, że aż trudno porównywać go ze zwykłym dorszem atlantyckim. Dojrzały skrei mierzy od 70 do 150 cm, a jego średnia waga wynosi 8 kg, co sprawia, że polędwica z takiego dorsza również jest istotnie większa od przeciętnej. Mięso skrei, podobnie jak mięso zwykłego dorsza, jest niskokaloryczne (ok. 80 kcal/100 g), a jednocześnie stanowi bogate źródło białka, potasu, selenu i kwasów Omega-3. Nic tylko jeść!
Skrei na spaghetti z cukinii to bardzo prosty pomysł, który wymaga tylko nieco uwagi i sprawnej koordynacji działań – ważne, by nie przeciągnąć ryby. Polędwica skrei jest nie tylko wyraźnie smaczniejsza niż polędwica ze zwykłego dorsza, ale również doskonale nadaje się do gotowania na parze, ponieważ ma bardziej zwarte mięso. Dzięki temu skrei nie rozpada się tak łatwo, kawałki ryby można bez problemu odwrócić na drugą stronę podczas gotowania na parze, a następnie przełożyć na talerze, zachowując ich ładny wygląd.
Uwagi:
- Postaraj się tak zsynchronizować czynności, by dokończyć przyrządzanie spaghetti zanim ryba będzie gotowa, by skrei nie musiał czekać (i dłużej gotować się pod wpływem ciepła),
- Możesz użyć innych ziół niż ja, np. pietruszki, bazylii czy koperku,
- Jeżeli nie lubisz anchois, po prostu je pomiń lub zastąp np. kaparami.
Skrei na spaghetti z cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 500-600 g polędwicy z dorsza Skrei
- 2-3 cukinie (w zależności od wielkości)
- 6 filecików anchois
- średnia lub duża szalotka (może być też mała biała cebula)
- 6 łyżek zielonych oliwek, wypestkowanych (lub więcej, wedle uznania)
- garść listków kolendry
- garść listków mięty
- pół limonki
- oliwa extra vergine
- sól roztarta w moździerzu
- pieprz roztarty w moździerzu
- olej do smażenia
Skrei na spaghetti z cukinii – PRZEPIS:
- Przygotuj spaghetti z cukinii w robocie kuchennym Magimix, korzystając z rewelacyjnej przystawki do roślinnych makaronów (można w niej zrobić spaghetti, tagliatelle, fusilli / pappardelle). W ten sposób spaghetti z cukinii przygotujesz najszybciej i najprościej – całą pracę wykona za Ciebie robot, który w kilka chwil kroi warzywa we wstążki o zadanej grubości (ZOBACZ VIDEO).
- Posiekaj szalotkę, oliwki i anchois.
- Skrei podziel na dwa kawałki po ok. 250-300 g, oprósz je solą i pieprzem.
- W głebokiej, natłuszczonej patelni podduś szalotkę do momentu, aż zmięknie, po czym dodaj anchois i oliwki. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, po czym dodaj na patelnię spaghetti z cukinii. Wymieszaj spaghetti z zawartością patelni i duś krótko, aż cukinia zmięknie i ogrzeje się. Nie mieszaj zbyt często, by cukinia nie puściła zbyt wiele wody. Na koniec, zdejmij patelnię z ognia, po czym dodaj posiekane listki mięty i kolendry (odłóż trochę ładnych listków na później).
- W tym czasie ugotuj kawałki polędwicy ze skrei na parze (ok. 5-6 minut – po 2,5-3 minuty z każdej strony).
- Spaghetti z sosem podziel na porcje i ułóż na nich kawałki dorsza.
- Skrop skrei sokiem z limonki i oliwą oraz posyp pozostałymi listkami kolendry i mięty.