Sałatka ze szparagów i cukinii.

Sałatka ze szparagów, cukinii i kopru włoskiego to prosty zestaw soczyście świeżych, surowych warzyw, które przeważnie przyrządza się na ciepło.

Uwielbiam świeże, chrupkie, soczyste szparagi podawane na surowo, czy to pokrojone w cienkie plasterki, czy w paski jak tagliatelle – w każdej wersji smakują wspaniale, dlatego na sezon szparagowy czekam z niecierpliwością. To samo dotyczy cukinii – spaghetti z tego warzywa upiększa każdą sałatkę. Doskonale pasowałby tu jeszcze młodziutki, świeżo wyłuskany, surowy słodki groszek, ale cóż… nie można mieć wszystkiego, groszku – póki co – nie ma na straganach. Całość uzupełnia chrupiący fenkuł oraz trochę ziół.

Sant’Ambrogio z szafranem to jeszcze jeden wyjątkowy ser z Piemontu – z niebieską pleśnią, wytwarzany z tłustego pasteryzowanego mleka bawolego. Jest miękki, bardzo aromatyczny, a jednocześnie łagodniejszy w smaku niż inne popularne sery z niebieską pleśnią, takie jak choćby Gorgonzola czy Roquefort. Dzięki temu dodaje lekkim sałatkom charakteru, nie przytłaczając przy tym naturalnej delikatności soczyście świeżych, surowych warzyw. Nazwa sera nawiązuje do św. Ambrożego, patrona Mediolanu.

Sałatka ze szparagów i cukinii

Sałatka ze szparagów i cukinii

Sałatka ze szparagów i cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ser szafranowy Sant’Ambrogio z niebieską pleśnią
  • 1 cukinia
  • 6-8 zielonych szparagów
  • fenkuł (koper włoski) średniej wielkości
  • duża garść listków musztardowca (lub rukoli, roszponki, młodego szpinaku, etc.)
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka ze szparagów i cukinii – PRZEPIS:

  1. Pokrój cienko fenkuł, najlepiej używając mandoliny (krajalnicy), po czym przełóż do dużej miski.
  2. Cukinie pokrój w spaghetti; możesz to zrobić np. przy użyciu specjalnego ostrza do mandoliny, odpowiedniej obieraczki do warzyw albo przystawki do robota kuchennego MagimixDodaj cukinię do kopru włoskiego.
  3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi pokrój na ukos w cienkie plasterki. Główki przekrój wzdłuż na połówki.
  4. Do miski dodaj pokrojone szparagi oraz listki musztardowca. 
  5. Wlej sok z cytryny lub limonki oraz oliwę. Opcjonalnie, dopraw sałatkę pieprzem lub solą (pamiętaj, że ser już jest słony)
  6. Przełóż sałatkę na talerz, a na wierzchu ułóż plastry sera. Skrop oliwą i podawaj.

Sałatka ze szparagów i cukinii

Sałatka ze szparagów i cukinii

Sałatka ze szparagów i cukinii

Sałatka ze szparagów i cukinii