Tarta z ricottą i konfiturą winogronową.
Kiedy nie wiadomo, co napisać, najlepiej napisać prawdę: tarta z ricottą i konfiturą to czyste zło (!) Pyszne kruche ciasto wypełnione nadzieniem z kremowej ricotty i słodkiej konfitury z winogron uzależnia bez litości i nie daje o sobie zapomnieć. Owocowe nadzienie pod wpływem pieczenia aż kipi, a gotowe ciacho to eksplozja smaku! Spróbuj, a zrozumiesz :-)
Uwagi:
- Kruche ciasto wyrabiam – jak zwykle – w Magimixie. Mam wrażenie, że gdybym nie miał tego robota, nie piekłbym żadnych tart, ponieważ nie chciałoby mi się wyrabiać ciasta. Bezglutenowe wypieki wymagają więcej zachodu, a z taką maszyną to pestka! Magimix wyrabia ciasto w mniej niż pół minuty, to jedna z tych funkcjonalności, że które cenię go najbardziej :-)
- Nie dosładzam kruchego ciasta ani ricotty, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Konfitura jest tak słodka, że dodatkowe słodzidło nie jest do niczego potrzebne
- Możesz użyć dowolnej konfitury (szczególnie dobrze sprawdzą się ciemne owoce, np. jagody, winogrona, wiśnie, jeżyny)
Tarta z ricottą i konfiturą – SKŁADNIKI na małą formę do tarty (20 cm, 6-8 porcji):
Ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g zimnego masła
- 125 g zimnej ricotty
- szczypta soli
- ziarenko tonki (opcjonalnie)
Nadzienie
- 250 g ricotty
- jajko (zerówka, wolny chów)
- ok. 350 g słodkiej konfitury (u mnie: z winogron)
Tarta z ricottą i konfiturą – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła (i ewentualnych przypraw) zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do ciasta.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części – większą (ok. 2/3 ciasta) oraz mniejszą (ok. 1/3 ciasta). Większą część rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić.
- Przełóż ciasto do formy, tworząc spód, nakłuj go widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Ricottę wymieszaj z jajkiem. Nie dosładzam nadzienia z ricotty, ponieważ nie ma takiej potrzeby – konfitura jest bardzo słodka.
- Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Tak przygotowane ciasto wypełnij ricottą wymieszaną z jajkiem, a następnie konfiturą.
- Rozwałkuj mniejszą część ciasta, tworząc wierzch tarty. Przykryj nadzienie, dociśnij brzegi. Z ewentualnych nadwyżek ciasta możesz rozwałkować dodatkowy placek, wyciąć kilka ciastek i udekorować nimi wierzch.
- Wstaw tartę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 60 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Upieczoną tartę odstaw do ostygnięcia.
Czy jest jakas
opcja na to ciasto bez tłuszczu? Nie wszyscy mogą z przyczyn zdrowotnych, i wiem,że kruche takie jest przepisowo,ale zazwyczaj daję radę zastapić jogurtem tłuszcz w kruchym, a tu jak myślisz to zrobić…? :)
Witam. Jak zrobić taką konfiturę z winogron?