- 2 spore cukinie
- 500 g pomidorków koktajlowych
- pół dużego pęczka bazylii (same listki) lub więcej
- pół pęczka mięty (same listki)
- 5-6 truskawek
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
- 20-30 g parmezanu
- oliwa extra vergine
- sól
- pieprz
Makaron z cukinii z pomidorami i truskawkami.
Makaron z cukinii to moja ulubiona wersja warzywnego makaronu, który świetnie komponuje się z wieloma rodzajami sosów. Sprawdź też inne pomysły na zielony makaron.
Do pokrojenia cukinii możesz użyć zwykłej obieraczki i noża albo obieraczki specjalistycznej, która od razu pokroi warzywo we wstążki. Ja lubię używać noża – mam wówczas większy wpływ na grubość wstążek (zamiast na spaghetti, tnę cukinię bardziej jak tagliatelle), a poza tym fachowa obieraczka jest jakaś taka bezduszna, więc zwykle leży bezużyteczna w kuchennej szufladzie;-)
Sos ze świeżych surowych pomidorów (al pomodoro fresco) przygotowałem z grubsza według dawnego przepisu, który można znaleźć w mojej książce, z jedną główną zmianą, czyli dodatkiem owoców.
Truskawki świetnie współgrają z pomidorami i wnoszą tu delikatną nutę dodatkowej słodyczy. Wystarczy dosłownie kilka truskawek, ponieważ zbyt duża ilość soczystych owoców może nadmiernie rozwodnić sos, który powinien pozostać dość gęsty. W tym przepisie można użyć również truskawek mrożonych albo też całkowicie z nich zrezygnować.
Łatwo przystosować przepis do potrzeb wegan – wystarczy pominąć parmezan.
Makaron z cukinii z pomidorami i truskawkami – PRZEPIS:
- Cukinie (bez gniazda nasiennego) pokrój obieraczką w paski, a następnie nożem w dość cienkie wstążki.
- W blenderze zmiksuj bazylię, miętę, rozgnieciony czosnek, papryczkę chilli (w razie potrzeby wcześniej usuń z chilli pestki), truskawki, przyprawy i tyle oliwy, by uzyskać dość gęstą pastę o konsystencji pesto. Dodaj pomidorki i przez chwilę miksuj pulsacyjnie.
- Przelej sos do miski, dodaj parmezan i jeszcze trochę oliwy. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
- Do miski przełóż makaron z cukinii, wymieszaj i podawaj.
Genialnie to wygląda, a czy taki makaron z cukinii można też podgrzać?
Dzięki:-) Tak, można
Ach…czyli dobrze czytam ze zrozumieniem:) to danie na zimno!!!
:-)
Świetny przepis na zbliżający się sezon na truskawki, uwielbiam takie pomysły :)
Zrobiłam (podążając dokładnie za przepisem co zdarza mi się rzaaaadko) i umarłam. Będę chyba jeść to danie przez całe lato. Genialne połączenie, ten sos to czysta poezja, w dodatku całość to zasadniczo surówka – więc i bez wyrzutów sumienia.
Miód na moje serce:-) smacznego!
Kolejna micha tego cuda w kolejnym już sezonie… Geniusz!
Czy tylko ja rozpryskuję sos na przestrzeni kilometra podczas jedzenia tego dania :D
Tak już jest z sosami;-)