- 2 jajka
- 6 plasterków prosciutto
- 1 awokado
- 1 gruszka
- 2 małe garście młodego szpinaku
- 8 zielonych szparagów
- 4 łyżeczki dobrej musztardy (tu: gruszkowa)
- oliwa extra vergine
- ocet jabłkowy
- sól
- pieprz
- trochę płatków chilli lub mielonej chilli
- trochę masła do smażenia
Jajko, szparagi, awokado, gruszka.
To moja kolejna propozycja eleganckiego śniadania, skomponowanego z bardzo smacznych i odpowiednio zestawionych składników.
Nie ma tu zbędnego kombinowania, wszystko ma być proste i powinno zająć jak najmniej czasu. Musztarda (tu: gruszkowa – ZOBACZ) odgrywa ważną rolę, ponieważ stanowi swoiste spoiwo, łączące poszczególne składniki, a zarazem doprawia całość – dlatego poszukaj musztardy jak najlepszej jakości.
Pamiętaj o zachowaniu chrupkich i sprężystych szparagów – to podstawa zarówno tego dania, jak i wszystkich innych przepisów z użyciem tego wspaniałego wiosennego warzywa.
Sprawdź też inne przepisy ze SZPARAGAMI
Czytaj też: PRZYRZĄDZANIE SZPARAGÓW – sztuki magiczne
PRZEPIS:
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Zagotuj wodę w płaskim garnku lub rondlu i gotuj szparagi przez 3 minuty, po czym przełóż je do miski z zimną wodą.
- Usmaż jajka sadzone. Gdy rozbijesz je na patelni, posyp je solą, pieprzem i chilli.
- Wrzuć umyty i wysuszony szpinak do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
- Przygotuj sos – wymieszaj musztardę, oliwę oraz ocet, aż składniki idealnie się połączą. Gotowy sos powinien być gładki i na tyle rzadki, by swobodnie spływał z łyżeczki. Sos powinien być ostry – w razie potrzeby dopraw go.
- Na każdym talerzu ułóż usmażone jajko, szparagi i garść szpinaku. Dodaj cząstki gruszek, cząstki obranego ze skóry awokado oraz po trzy plasterki prosciutto. Całość skrop sosem musztardowym (ZOBACZ).
Pysznie!
Jadłbym!!!!!!!!!!!!!