Tarta warzywna z cukinią – wegańska i bez glutenu.
Tarta z cukinią dla wegan i bezglutów, na każdą porę roku. Na kruchym spodzie, z kremowym wegańskim serem, pełna spaghetti z cukinii. Lekka, pyszna i soczysta.
Tarta warzywna z cukinią – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
Na małą formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy ok. 20-22 cm
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g oleju kokosowego organicznego (w postaci stałej, czyli przechowywanego w temperaturze nie wyższej niż ok. 20-21 stopni C)
- 130 g wegańskiej śmietany kokosowej
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 1-2 łyżeczki soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- łyżeczka suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
- kopiasta łyżka suszonego majeranku
- łyżeczka nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
Plus:
- organiczny olej kokosowy do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- 1 cukinia
- 50 g twardego wegańskiego sera, świeżo startego
- 70 g wegańskiej śmietany kokosowej, do wymieszania z cukinią
- garść posiekanych listków mięty (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (tu: voatsiperifery z Madagaskaru, rozgnieciony w moździerzu)
Tarta warzywna z cukinią – PRZEPIS:
- Przygotuj wegańskie kruche ciasto. Z dwu rodzajów mąki, oleju kokosowego, wegańskiej śmietany kokosowej (i ewentualnych ziół lub przypraw) wyrób ciasto. Najwygodniej jest zagnieść je w robocie kuchennym. Jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak niezawodny Magimix wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 10-15 sekund. Krótko zmiksuj składniki, po czym przełóż je do miski i szybko zagnieć ręcznie, formując z ciasta kulę. Zdjęcia krok po kroku znajdziesz w przepisie na wegańskie kruche ciasto.
- Uformowaną kulę ciasta wstaw do zamrażarki na 15-20 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Natłuść formę do ciasta (używam oleju kokosowego).
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4-5 mm. Przy rozwałkowywaniu nie podsypuję ciasta dodatkową mąką, ale jeżeli potrzebujesz, możesz to zrobić. Ważne, by ciasto rozwałkować szybko. Jeśli nadmiernie się ogrzeje, będzie trudniejsze w obsłudze.
- Przełóż ciasto do formy. Wałkiem usuń nadwyżkę ciasta wychodzącą poza krawędź. Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć krakersy – wystarczy zagnieść resztkę ciasta w kulkę, rozwałkować, wyciąć ciastka, po czym wstawić je do piekarnika na blasze wyłożonej pergaminem – na ok. 65 minut (czyli tyle czasu, ile łącznie piecze się spód, a następnie tarta z nadzieniem).
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 25 minut.
- W tym czasie w robocie kuchennym Magimix skrój cukinię w spaghetti, przełóż do miski i wymieszaj z pozostałą śmietaną i miętą (opakowanie wegańskiej śmietany kokosowej, której używam, zawiera 200 g produktu – 130 g dodaję do ciasta, a z resztą mieszam cukiniowe nadzienie do tarty).
- Gdy ciasto podpiecze się, wyjmij je z piekarnika. Na spodzie tarty rozsyp starty ser, po czym wyłóż spaghetti z cukinii – ze sporą górką, ponieważ cukinia podczas pieczenia zmniejszy objętość i opadnie.
- Ciasto wypełnione nadzieniem wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie ok. 40-45 minut.
- Gotową tartę odstaw na 10 minut, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco albo na zimno.