Brukselka pieczona.

Pieczona brukselka to mistrzostwo świata. Młode pieczone ziemniaki – cud gastro-galaktyki. Jedno i drugie – banalnie proste. Aż się prosi, by je połączyć i zrobić w ten sposób najwspanialszą z najprostszych zapiekanek na świecie.

Dzięki temu, że ziemniaki pieką się dłużej niż małe kapustki, masz wystarczająco dużo czasu, by przygotować brukselkę i w połowie czasu pieczenia ziemniaków dorzucić ją do naczynia. Do obydwu warzyw używam tego samego dressingu, z dwoma rodzajami ziół, które najczęściej dodaję do ziemniaków, czyli z tymiankiem i rozmarynem.

Pistacje są opcjonalne, dobrze pasują do całości i wprowadzają nieco chrupkości w kontraście do miękkiej brukselki i kremowych ziemniaków, ale w razie potrzeby możesz z nich zrezygnować albo dodać inne orzechy.

Zanim zdążysz się zdziwić, jak można zjeść taką górę warzyw przypomnę, że dla nas tego rodzaju potrawy to pełnowartościowe posiłki, a nie dodatek do ryby czy mięsa.

Brukselka pieczona z ziemniakami

Brukselka pieczona z ziemniakami

Brukselka pieczona z ziemniakami

Brukselka pieczona z ziemniakami

Brukselka pieczona z ziemniakami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 500 g młodych ziemniaków (tu: francuskie)
  • ok. 500 g brukselki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 2 duże szczypty soli, roztartej w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (opcjonalnie)

Brukselka pieczona z ziemniakami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Ziemniaki wyszoruj i osusz. Większe sztuki przekrój na pół.
  3. Do dużej miski wlej trochę oliwy, dodaj połowę listków tymianku i posiekanego rozmarynu oraz połowę pieprzu i soli.
  4. Przełóż do miski ziemniaki i dokładnie wymieszaj, tak by pokryły się oliwą z ziołami i przyprawami, po czym przełóż je do wyłożonego pergaminem naczynia do zapiekania.
  5. Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
  6. Przejrzyj brukselki i usuń brzydsze liski. Do tej samej miski wlej trochę oliwy, dodaj pozostałe zioła i przyprawy. 
  7. Przełóż do miski brukselkę przekrojoną na połówki; w całości pozostaw tylko najmniejsze sztuki. Dokładnie wymieszaj.
  8. Po ok. 25-30 minutach wyjmij ziemniaki z pieca i dodaj do nich brukselkę. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 25-30 minut.
  9. Gotowe porcje skrop niewielką ilością oliwy extra vergine i posyp posiekanymi pistacjami.

Brukselka pieczona z ziemniakami

Brukselka pieczona z ziemniakami

Brukselka pieczona z ziemniakami

Brukselka pieczona z ziemniakami