Brukselka pieczona.
Pieczona brukselka to mistrzostwo świata. Młode pieczone ziemniaki – cud gastro-galaktyki. Jedno i drugie – banalnie proste. Aż się prosi, by je połączyć i zrobić w ten sposób najwspanialszą z najprostszych zapiekanek na świecie.
Dzięki temu, że ziemniaki pieką się dłużej niż małe kapustki, masz wystarczająco dużo czasu, by przygotować brukselkę i w połowie czasu pieczenia ziemniaków dorzucić ją do naczynia. Do obydwu warzyw używam tego samego dressingu, z dwoma rodzajami ziół, które najczęściej dodaję do ziemniaków, czyli z tymiankiem i rozmarynem.
Pistacje są opcjonalne, dobrze pasują do całości i wprowadzają nieco chrupkości w kontraście do miękkiej brukselki i kremowych ziemniaków, ale w razie potrzeby możesz z nich zrezygnować albo dodać inne orzechy.
Zanim zdążysz się zdziwić, jak można zjeść taką górę warzyw przypomnę, że dla nas tego rodzaju potrawy to pełnowartościowe posiłki, a nie dodatek do ryby czy mięsa.
Brukselka pieczona z ziemniakami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 500 g młodych ziemniaków (tu: francuskie)
- ok. 500 g brukselki
- kilka gałązek rozmarynu
- 2 łyżki listków tymianku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 2 duże szczypty soli, roztartej w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
- garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (opcjonalnie)
Brukselka pieczona z ziemniakami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Ziemniaki wyszoruj i osusz. Większe sztuki przekrój na pół.
- Do dużej miski wlej trochę oliwy, dodaj połowę listków tymianku i posiekanego rozmarynu oraz połowę pieprzu i soli.
- Przełóż do miski ziemniaki i dokładnie wymieszaj, tak by pokryły się oliwą z ziołami i przyprawami, po czym przełóż je do wyłożonego pergaminem naczynia do zapiekania.
- Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
- Przejrzyj brukselki i usuń brzydsze liski. Do tej samej miski wlej trochę oliwy, dodaj pozostałe zioła i przyprawy.
- Przełóż do miski brukselkę przekrojoną na połówki; w całości pozostaw tylko najmniejsze sztuki. Dokładnie wymieszaj.
- Po ok. 25-30 minutach wyjmij ziemniaki z pieca i dodaj do nich brukselkę. Wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 25-30 minut.
- Gotowe porcje skrop niewielką ilością oliwy extra vergine i posyp posiekanymi pistacjami.