Groszek cukrowy ze spaghetti z cukinii.
Prosta historia. Chrupki groszek cukrowy prosto z pola, usmażony w woku, a do tego młode soczyste cukinie, garść świeżych ziół i przypraw. Czego chcieć więcej? Ja wiosną i latem nie potrzebuję niczego, takie posiłki to samo szczęście. Niech ta roślinna fiesta trwa jak najdłużej!
Poniższy przepis powstał w maju, a publikacja odwlekła się przez nasz niedawny miesięczny urlop. Wspaniały tym bardziej, że na kilka tygodni Internet stał się więcej niż nieistotny. Teraz (niestety?) sprawy wracają do normy ;-) Tak czy owak, gdyby była potrzeba zastąpić groszek cukrowy innym warzywem, warto sięgnąć po świeży zielony groszek (może być też mrożony), bób albo blanszowaną fasolkę szparagową. Jeżeli nie masz woka, użyj głębokiej patelni.
Sprawdź też inne przepisy: #CUKINIA #GROSZEK CUKROWY #KOLENDRA
Groszek cukrowy ze spaghetti z cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 500 g groszku cukrowego
- 2 średnie cukinie (na przykład żółta i zielona)
- pół dużego pęczka kolendry
- 1 papryczka chilli (albo 1 suszona papryczka piri-piri)
- ok. 50 g migdałów (wcześniej blanszowanych)
- 3-4 łyżeczki sosu sojowego (bezglutenowego)
- 1 łyżeczka białego pieprzu w kulkach (może być też czarny)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka kmniu rzymskiego w kulkach
- olej do smażenia
Groszek cukrowy ze spaghetti z cukinii – PRZEPIS:
- Cukinie pokrój na spaghetti przy pomocy mandoliny lub specjalnej obieraczki do warzyw.
- Zblanszuj migdały: w tym celu przełóż je do małej miski, zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Gdy woda nieco przestygnie, obierz migdały ze skórki.
- Groszek cukrowy pokrój wzdłuż na połówki. Odetnij łodyżki kolendry i grubo posiekaj.
- Rozgrzej suchy wok i upraż w nim migdały. Zdejmij je z woka, a następnie dodaj pieprz, kolendrę i kmin rzymski. Praż przyprawy przez chwilę, po czym przełóż je do moździerza.
- W woku rozgrzej olej. Wrzuć łodyżki kolendry i posiekaną papryczkę chilli. Przemieszaj, a następnie wrzuć gorszek. Smaż, mieszając, przez ok. 2-3 minuty, po czym dodaj sos sojowy, rozgniecione w moździerzu przyprawy i cukinię. Smaż jeszcze przez ok. minutę, aż cukinia zmięknie, a groszek pozostanie jędrny i chrupki.
- Zdejmij wok z ognia, dodaj większość listków kolendry i wymieszaj. Porcje posyp grubo posiekanymi migdałami i pozostałą kolendrą.
Pro tip: Świetnym dopełnieniem będzie dobre wytrawne białe wino, np. lekkie szwajcarskie Mont Fleuri – Johannisberg (2015, AOC Valais, szczep Sylvaner – Charles Bonvin SA, Sion). To wino stworzone do lekkich danek ze szparagów, groszku, bobu, łagodnych serów, ryb i sałatek z owocami.