Tarta z cukinią pieczona bez formy – galette z warzywami.
Wytrawna, wegetariańska tarta z cukinią to pyszna alternatywa dla owocowych galette (na przykład z truskawkami, z malinami, z figami, z brzoskwiniami, ze śliwkami). Kruche ciasto robię wg tego samego przepisu, co zwykle, w którym – w razie potrzeby – ricottę możesz zastąpić dostępnym wszędzie półtłustym twarogiem. Cukinię kroję w długie paski (jak tagliatelle) w Magimixie przy pomocy przystawki do warzywnych makaronów.
Tarta jest pikantna; zielony pieprz, fenkuł, gorczyca i kolendra robią robotę. Jeżeli wolisz łagodniejsze smaki, odpowiednio zmniejsz ilość przypraw.
Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.
Tarta z cukinią – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Na kruche ciasto
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej
- 75 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 180 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
- 150 g zimnego niesolonego masła
- łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej rozgniecionej w moździerzu)
- kopiasta łyżeczka białej gorczycy rozgniecionej w moździerzu
- łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka ziaren kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- 2 łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionego w moździerzu
Na nadzienie
- dwie nieduże cukinie: zielona i żółta
- 70 g ricotty (albo ok. 50-70 g świeżo startego Parmigiano Reggiano – na spód tarty zamiast ricotty)
- kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka soli z suszonymi ziołami (zobacz)
- do dekoracji: kilka listków nasturcji
Tarta z cukinią – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Schłódź je w zamrażarce przez 15-20 minut (latem, kiedy jest gorąco, możesz wydłużyć ten czas do ok. 25 minut). Pamiętaj o dodaniu do ciasta przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli – tak jak ja – używasz Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie Ci dosłownie 20 sekund).
- Roztarty w moździerzu zielony pieprz wymieszaj z ziołową solą.
- Umyte cukinie pokrój w Magimixie w długie paski, używając przystawki do tagliatelle (nie obieraj cukinii ze skóry). Gotową cukinię przełóż do miski, dodaj sól i zielony pieprz, wymieszaj i odstaw. Cukinia zmniejszy objętość.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 4 mm.
- Szybko przełóż rozwałkowane ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz też od razu rozwałkować ciasto na papierze, na którym będzie pieczone, po czym przenieść papier z ciastem na blachę. Rozprowadź na cieście cienką warstwę ricotty (70 g), pozostawiając ok. 2-3 cm marginesu i wypełnij środek cukinią. Zawiń boki ciasta, tworząc galette (zobacz). Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut.
- Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale!