- 2 cukinie (najlepiej żółta i zielona)
- ok. 700 g surowego bobu (ok. 400 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- dwie garście listków bazylii
- dwie garście listków mięty
- mała garść listków werbeny cytrynowej
- sok z 1 cytryny
- oliwa extra vergine
- 2 suszone papryczki piri piri
- sól
- pieprz
- kwiaty musztardowca do dekoracji (opcjonalnie)
Spaghetti z cukinii z bobem.
To jedno z moich ulubionych letnich dań. Lekkie, a jednocześnie pożywne.
Nie wymaga zbyt długiego podgrzewania – wystarczy, jeśli składniki staną się tylko nieco ciepłe. Możesz użyć również całkiem surowej cukinii – w takim przypadku wymieszaj ją z podgrzanym bobem i sosem, po czym od razu podawaj.
Lubię, gdy potrawy z bobem mają lekko kwaskowaty smak, dlatego używam soku z cytryny lub limonki oraz intensywnie cytrynowej werbeny. W razie potrzeby możesz ją zastąpić tymiankiem cytrynowym, który także świetnie pasuje zarówno do cukinii, jak i do bobu.
To danie w założeniu wegańskie i właśnie takie jest moim zdaniem najsmaczniejsze, jednak jeśli chcesz, możesz wzbogacić jego smak, dodając trochę masła.
Papryczki piri piri dodają całości pożądanej ostrości, ale nie zapominaj również o pieprzu – te warzywa bardzo go lubią.
Spaghetti z cukinii – PRZEPIS:
- Ugotuj bób (Jak gotować bób?), ostudź i obierz ze skórki.
- Dwie trzecie listków bazylii i mięty zmiksuj wraz z sokiem z cytryny, porządnym chlustem oliwy, solą i dużą szczyptą pieprzu, aż uzyskasz intensywnie zielony, gładki i dość płynny sos. W razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników.
- Pokrój cukinie w długie, cienkie paski przypominające spaghetti. Używam do tego celu jednego z noży do mandoliny, ale możesz posłużyć się też odpowiednią obieraczką. Jeśli dysponujesz tylko zwykłą obieraczką do warzyw, użyj jej do pokrojenia cukinii w szerokie paski, a następnie pokrój je nożem na cieńsze (spaghetti). Paski nie będą może tak równe i idealne, ale na pewno równie smaczne.
- Na dno głębokiej patelni wlej trochę oliwy i dodaj bób. Podsmaż przez chwilę, mieszając, a następnie wlej sos i dodaj rozkruszone papryczki piri piri. Duś przez 1-2 minuty, aż całość się podgrzeje.
- Dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Duś 1-2 minuty, aż cukinia się podgrzeje.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj pozostałe porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, mięty oraz werbeny. Wymieszaj.
- Porcje podawaj posypane kwiatkami musztardowca i lekko skropione oliwą lub sokiem z cytryny.
Sprawdź też:
KONKURS
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu kulinarnego Kuchnia, w którym od roku co miesiąc publikowane są 2 moje przepisy. Czytelnicy magazynu mogą wziąć udział w konkursie Gotuj z Kuchnią, w którym co miesiąc są do wygrania sprzęty SMEG (czajniki, roboty kuchenne, tostery, miksery, etc.).
By wziąć udział w konkursie, wystarczy ugotować potrawę według wybranego przepisu opublikowanego w danym numerze Kuchni, np. mojego autorstwa :-) , sfotografować danie z widocznym w kadrze magazynem i przesłać emailem na adres kuchnia@agora.pl. Szczegóły w magazynie.