Warzywa z tofu.

To bardzo prosty, w 100% roślinny przepis z trzech warzyw i dobrego, bardzo delikatnego organicznego tofu.

Danie przygotowałem w woku, ponieważ tak jest wygodniej, ale jeśli wolisz, możesz użyć także zwykłej głębokiej patelni.

Warzywa smażę krótko – cukinia i pak choi nie potrzebują wiele czasu, podobnie jak dynia pokrojona w cieniutkie płatki.

Nie jest to przepis nawiązujący do któregokolwiek z regionów Azji, dlatego nie używam typowych dla niej składników, nie ma tu nawet sosu sojowego. Możesz go jednak dodać (w takim wypadku pomiń sól, sos sojowy jest wystarczająco słony). Olej z gorczycy możesz zastąpić olejem sezamowym.

Warzywa z tofu

Warzywa z tofu – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 tofu (tu: organiczne)
  • 4 mini cukinie
  • kawałek dyni hokkaido
  • 2-3 kapusty pak choi (w zależności od wielkości)
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • trochę oleju z gorczycy
  • olej do smażenia

Warzywa z tofu – PRZEPIS:

  1. Jeżeli używasz delikatnego tofu w kostce, dobrze jest odsączyć je trochę z wody. W tym celu owiń tofu w 3-4 papierowe ręczniki, odłóż na talerz i połóż na nim drugi talerz.
  2. Przygotuj warzywa: mini cukinie pokrój w plastry, a kapustę pak choi na duże kawałki. Posiekaj chilli i łodyżki kolendry.
  3. Dynię (najlepiej użyć całej, a większość, która zostanie, wykorzystać do innego dania) obierz ze skórki obieraczką do warzyw, a następnie przy pomocy tej samej obieraczki zetnij część dyni na małe i cienkie kawałki w postaci płatków.
  4. W woku porządnie rozgrzej trochę oleju i wrzuć cukinię. Dodaj szczyptę soli. Podsmażaj krótko, aż plasterki częściowo się zrumienią.
  5. Wyjmij cukinię z woka, w razie potrzeby dodaj więcej oleju i wrzuć dynię. Smaż, mieszając, aż płatki zmiękną – wtedy przełóż je do cukinii.
  6. W woku podsmaż chilli z kolendrą, a następnie dodaj kapustę pak choi. Smaż krótko, mieszając, aż łodygi zmiękną, a liście stracą objętość. Dodaj do woka cukinię i dynię, sól, pieprz oraz rozgniecione nasiona kolendry i ostrą paprykę. Wymieszaj. Smaż przez chwilę, mieszając.
  7. Zdejmij woka z ognia, dodaj tofu połamane w palcach na kawałki oraz listki kolendry. Skrop olejem z gorczycy i podawaj.

Warzywa z tofu

Warzywa z tofu