Warzywa z tofu.
To bardzo prosty, w 100% roślinny przepis z trzech warzyw i dobrego, bardzo delikatnego organicznego tofu.
Danie przygotowałem w woku, ponieważ tak jest wygodniej, ale jeśli wolisz, możesz użyć także zwykłej głębokiej patelni.
Warzywa smażę krótko – cukinia i pak choi nie potrzebują wiele czasu, podobnie jak dynia pokrojona w cieniutkie płatki.
Nie jest to przepis nawiązujący do któregokolwiek z regionów Azji, dlatego nie używam typowych dla niej składników, nie ma tu nawet sosu sojowego. Możesz go jednak dodać (w takim wypadku pomiń sól, sos sojowy jest wystarczająco słony). Olej z gorczycy możesz zastąpić olejem sezamowym.
Warzywa z tofu – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 1 tofu (tu: organiczne)
- 4 mini cukinie
- kawałek dyni hokkaido
- 2-3 kapusty pak choi (w zależności od wielkości)
- 1 papryczka chilli
- 1/2 pęczka kolendry
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
- trochę oleju z gorczycy
- olej do smażenia
Warzywa z tofu – PRZEPIS:
- Jeżeli używasz delikatnego tofu w kostce, dobrze jest odsączyć je trochę z wody. W tym celu owiń tofu w 3-4 papierowe ręczniki, odłóż na talerz i połóż na nim drugi talerz.
- Przygotuj warzywa: mini cukinie pokrój w plastry, a kapustę pak choi na duże kawałki. Posiekaj chilli i łodyżki kolendry.
- Dynię (najlepiej użyć całej, a większość, która zostanie, wykorzystać do innego dania) obierz ze skórki obieraczką do warzyw, a następnie przy pomocy tej samej obieraczki zetnij część dyni na małe i cienkie kawałki w postaci płatków.
- W woku porządnie rozgrzej trochę oleju i wrzuć cukinię. Dodaj szczyptę soli. Podsmażaj krótko, aż plasterki częściowo się zrumienią.
- Wyjmij cukinię z woka, w razie potrzeby dodaj więcej oleju i wrzuć dynię. Smaż, mieszając, aż płatki zmiękną – wtedy przełóż je do cukinii.
- W woku podsmaż chilli z kolendrą, a następnie dodaj kapustę pak choi. Smaż krótko, mieszając, aż łodygi zmiękną, a liście stracą objętość. Dodaj do woka cukinię i dynię, sól, pieprz oraz rozgniecione nasiona kolendry i ostrą paprykę. Wymieszaj. Smaż przez chwilę, mieszając.
- Zdejmij woka z ognia, dodaj tofu połamane w palcach na kawałki oraz listki kolendry. Skrop olejem z gorczycy i podawaj.
Uwielbiam tofu, a z woka to już w ogóle!