Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii – krok po kroku.

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii to jedne z najlepszych gofrów, jakie wyjechały dotąd z mojej kuchni. A to oznacza, że są naprawdę wybitne, ponieważ z różnych innych, wcześniejszych gofrowych pomysłów również jestem bardzo zadowolony ;-)

Ciasto na gofry robię z mąki z ciecierzycy i doprawiam je świeżym rozmarynem oraz kminkiem. Dzięki temu gotowe gofry są aromatyczne i bardzo chlebowe. Jeżeli nie lubisz kminku, pomiń go lub zastąp na przykład czarnuszką.

Zapiec w ten sposób możesz każde gofry – świeżo upieczone, ale też wczorajsze (nieco podsuszone) lub nawet rozmrożone (jeżeli nadwyżki zdarza Ci się zamrażać). Chwila w piekarniku plus nieco wilgoci z harissy i cukinii nawet lekko czerstwym gofrom dają drugie życie.

Uwagi:

  • Mocno pikantna harissa i wyraźnie słone oliwki Kalamata sprawiają, że nie ma potrzeby doprawiać cukinii,
  • Galmesano to hiszpański odpowiednik Parmezanu. Ser powstaje w Galicji, wytwarzany jest z krowiego mleka, a jego cecha charakterystyczna to wyrazista słoność,
  • Sera dodaję do gofrów niewiele – na 6 sztuk wystarcza ok. 70 gramów – nie chodzi o to, by ser przytłoczył świeżą soczystość cukinii,
  • Do przygotowania bezglutenowych gofrów najlepsza będzie w tym przepisie mąka z ciecierzycy, ale jaglana lub ryżowa też świetnie się sprawdzą,
  • “Glutenowi” zamiast aromatycznych gofrów z rozmarynem mogą sięgnąć po tradycyjny chleb dobrej jakości,
  • Harissa daje całości porządnego kopa – jeżeli nie używasz jej na co dzień, uważaj z ilością.

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii – SKŁADNIKI na 6 porcji:

Gofry bezglutenowe

  • 200 g mąki z ciecierzycy (albo suchej ciecierzycy zmiksowanej w blenderze na mąkę)
  • 200 ml gazowanej wody mineralnej
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
  • 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie, używam oleju z pestek winogron)

Dodatki

  • 1-2 cukinie (w zależności od wielkości)
  • 6 łyżeczek harissy, czyli pasty z chilli – łyżeczki mogą być płaskie lub kopiaste, w zależności od zamiłowania do pikantnych smaków
  • 70 g Parmigiano Reggiano lub innego podobnego sera (u mnie: Galmesano – hiszpański odpowiednik Parmigiano)
  • 2 duże garście oliwek Kalamata (bez pestek)
  • trochę pistacji, niesolonych i nieprażonych (opcjonalnie)

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sól, pozostałe przyprawy i posiekane listki rozmarynu. Ghee lub masło klarowane rozpuść na patelni i odstaw, by nieco ostygło. 
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą do pełnego połączenia składników.
  3. Do suchych składników dodaj masę z jajek i wody oraz roztopione ghee (lub masło). Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  5. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno piecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia każdorazowo zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
  6. W tym czasie przy pomocy magimixowej przystawki do cięcia warzyw we wstążki przygotuj spaghetti lub tagliatelle z cukinii.
  7. Gotowe gofry ułóż na blaszce do pieczenia. Każdą sztukę posmaruj porcją harissy. Kontroluj ilość, ponieważ harissa jest bardzo ostra). Na pastę z chilli wyłóż grubo posiekane oliwki.
  8. Na koniec na każdym gofrze ułóż porcję spaghetti z cukinii i posyp świeżo startym serem.
  9. Wstaw blaszkę pod górną grzałkę piekarnika na ok. 15-20 minut. Gotowe gofry posyp grubo siekanymi pistacjami.

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii

Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii