Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii – krok po kroku.
Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii to jedne z najlepszych gofrów, jakie wyjechały dotąd z mojej kuchni. A to oznacza, że są naprawdę wybitne, ponieważ z różnych innych, wcześniejszych gofrowych pomysłów również jestem bardzo zadowolony ;-)
Ciasto na gofry robię z mąki z ciecierzycy i doprawiam je świeżym rozmarynem oraz kminkiem. Dzięki temu gotowe gofry są aromatyczne i bardzo chlebowe. Jeżeli nie lubisz kminku, pomiń go lub zastąp na przykład czarnuszką.
Zapiec w ten sposób możesz każde gofry – świeżo upieczone, ale też wczorajsze (nieco podsuszone) lub nawet rozmrożone (jeżeli nadwyżki zdarza Ci się zamrażać). Chwila w piekarniku plus nieco wilgoci z harissy i cukinii nawet lekko czerstwym gofrom dają drugie życie.
Uwagi:
- Mocno pikantna harissa i wyraźnie słone oliwki Kalamata sprawiają, że nie ma potrzeby doprawiać cukinii,
- Galmesano to hiszpański odpowiednik Parmezanu. Ser powstaje w Galicji, wytwarzany jest z krowiego mleka, a jego cecha charakterystyczna to wyrazista słoność,
- Sera dodaję do gofrów niewiele – na 6 sztuk wystarcza ok. 70 gramów – nie chodzi o to, by ser przytłoczył świeżą soczystość cukinii,
- Do przygotowania bezglutenowych gofrów najlepsza będzie w tym przepisie mąka z ciecierzycy, ale jaglana lub ryżowa też świetnie się sprawdzą,
- “Glutenowi” zamiast aromatycznych gofrów z rozmarynem mogą sięgnąć po tradycyjny chleb dobrej jakości,
- Harissa daje całości porządnego kopa – jeżeli nie używasz jej na co dzień, uważaj z ilością.
Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii – SKŁADNIKI na 6 porcji:
Gofry bezglutenowe
- 200 g mąki z ciecierzycy (albo suchej ciecierzycy zmiksowanej w blenderze na mąkę)
- 200 ml gazowanej wody mineralnej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
- 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka kminku
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
- olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie, używam oleju z pestek winogron)
Dodatki
- 1-2 cukinie (w zależności od wielkości)
- 6 łyżeczek harissy, czyli pasty z chilli – łyżeczki mogą być płaskie lub kopiaste, w zależności od zamiłowania do pikantnych smaków
- 70 g Parmigiano Reggiano lub innego podobnego sera (u mnie: Galmesano – hiszpański odpowiednik Parmigiano)
- 2 duże garście oliwek Kalamata (bez pestek)
- trochę pistacji, niesolonych i nieprażonych (opcjonalnie)
Gofry zapiekane z harissą i spaghetti z cukinii – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, sól, pozostałe przyprawy i posiekane listki rozmarynu. Ghee lub masło klarowane rozpuść na patelni i odstaw, by nieco ostygło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą do pełnego połączenia składników.
- Do suchych składników dodaj masę z jajek i wody oraz roztopione ghee (lub masło). Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno piecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia każdorazowo zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
- W tym czasie przy pomocy magimixowej przystawki do cięcia warzyw we wstążki przygotuj spaghetti lub tagliatelle z cukinii.
- Gotowe gofry ułóż na blaszce do pieczenia. Każdą sztukę posmaruj porcją harissy. Kontroluj ilość, ponieważ harissa jest bardzo ostra). Na pastę z chilli wyłóż grubo posiekane oliwki.
- Na koniec na każdym gofrze ułóż porcję spaghetti z cukinii i posyp świeżo startym serem.
- Wstaw blaszkę pod górną grzałkę piekarnika na ok. 15-20 minut. Gotowe gofry posyp grubo siekanymi pistacjami.