VODOPIVEC Vitovska SOLO.
Płaskowyż Carso nad Adriatykiem, podobnie jak całe Friuli, pełne jest szczepów, o których reszta świata nie ma bladego pojęcia. Odmiany te, z których wiele to szczepy białe, stanowią autentyczny skarb dla miłośników wina, ponieważ często – pod względem smaku, tekstury i bukietu – nie przypominają żadnych innych winogron na świecie. Jednym z takich szczepów jest Vitovska. Niespotykana nigdzie indziej na Półwyspie Apenińskim, prócz Friuli, stanowi rzadkość nawet poza obrębem Carso (obejmuje ledwie 50 ha w samym Carso). Wyróżnia się drobnymi zielonkawo-złotymi owocami i znaczną odpornością na wyzwania klimatyczne, w tym w szczególności na upalne i suche lato czy porywisty wiatr.
Vitovska SOLO powstaje w małej rodzinnej winnicy przy granicy ze Słowenią, zlokalizowanej na północ od Triestu i należącej do Paolo i Waltera, której szyldem od 1995 roku jest nazwisko właścicieli: Vodopivec. Podobnie, jak w przypadku Dario, winnica wygląda jak najzwyklejsza w świecie willa. Paolo Vodopivec uprawia winorośle z pełnym poszanowaniem reguł rolnictwa organicznego i produkuje wino biodynamicznie, co oznacza między innymi, że nie używa pestycydów, sztucznych nawozów, przemysłowych drożdży, nie filtruje ani nie klaruje wina przed butelkowaniem, a fermentacja przebiega bez kontroli temperatury. Paolo – na wczesnym etapie uczeń Joško Gravnera – po początkowych eksperymentach uprawia na swoich 6 hektarach wyłącznie Vitovską. Praktykuje gęste nasadzenia (ok. 10 000 winorośli na hektar) i nigdy – jak Ronco Severo – nie nawadnia sztucznie gleby. Wykorzystuje przedłużony kontakt ze skórką podczas spontanicznej fermentacji w qvevri, a do starzenia używa dużych slawońskich beczek.
SOLO to 100% Vitovska, która powstaje z ręcznie zbieranych gron pochodzących z parceli, którą Vodopivec uznaje za swoją najlepszą działkę – „cru” to około 1,3 hektara o czysto wapiennej glebie, bogatej w żelazo i magnez. SOLO przez około 6 miesięcy fermentuje spontanicznie na rdzennych drożdżach we wkopanych w ziemię terakotowych qvevri, dzięki czemu nabiera niepowtarzalnego charakteru, po czym dojrzewa przez około 2 lata w dużych, jasno palonych beczkach ze slawońskiego dębu (botti o pojemności ok. 3000 litrów).
Złoto-bursztynowe SOLO ma wspaniały aromat pełen nut dojrzałych moreli, białych brzoskwiń, gruszek i miodu, podbudowany intensywną mineralną esencją. Na podniebieniu bogate, o czystej owocowej teksturze. Miękkie, łagodne taniny, końcówka lekko słona i bardzo długa, znika z percepcji tak wolno, jak niespiesznie dogasający płomień. Wino do kontemplacji i medytacji, znakomite! SOLO będzie pięknie starzeć się bez końca.
Nazwa: VODOPIVEC Vitovska SOLO 2017
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Venezia Giulia, Venezia Giulia IGP
Rodzaj: wytrawne, białe (pomarańczowe)
Szczep: 100% Vitovska
Wino kupiliśmy w Bolonii