VODOPIVEC Vitovska SOLO.

Płaskowyż Carso nad Adriatykiem, podobnie jak całe Friuli, pełne jest szczepów, o których reszta świata nie ma bladego pojęcia. Odmiany te, z których wiele to szczepy białe, stanowią autentyczny skarb dla miłośników wina, ponieważ często – pod względem smaku, tekstury i bukietu – nie przypominają żadnych innych winogron na świecie. Jednym z takich szczepów jest Vitovska. Niespotykana nigdzie indziej na Półwyspie Apenińskim, prócz Friuli, stanowi rzadkość nawet poza obrębem Carso (obejmuje ledwie 50 ha w samym Carso). Wyróżnia się drobnymi zielonkawo-złotymi owocami i znaczną odpornością na wyzwania klimatyczne, w tym w szczególności na upalne i suche lato czy porywisty wiatr.

Vitovska SOLO powstaje w małej rodzinnej winnicy przy granicy ze Słowenią, zlokalizowanej na północ od Triestu i należącej do Paolo i Waltera, której szyldem od 1997 roku jest nazwisko właścicieli: Vodopivec. Podobnie, jak w przypadku Dario, winnica wygląda jak najzwyklejsza w świecie willa. Paolo Vodopivec uprawia winorośle z pełnym poszanowaniem reguł rolnictwa organicznego i produkuje wino biodynamicznie, co oznacza między innymi, że nie używa pestycydów, sztucznych nawozów, przemysłowych drożdży, nie filtruje ani nie klaruje wina przed butelkowaniem, a fermentacja przebiega bez kontroli temperatury. Paolo – na wczesnym etapie uczeń Joško Gravnera – po początkowych eksperymentach uprawia na swoich 6 hektarach wyłącznie Vitovską. Praktykuje gęste nasadzenia (ok. 10 000 winorośli na hektar) i nigdy – jak Ronco Severo – nie nawadnia sztucznie gleby. Wykorzystuje przedłużony kontakt ze skórką podczas spontanicznej fermentacji w amforach, a do starzenia używa dużych slawońskich beczek.

Vodopivec

Vodopivec produkuje SOLO z ręcznie zbieranych gron szczepu Vitovska, pochodzących z parceli, którą uważa za swoją najlepszą winnicę – to działka o powierzchni ledwie 1,3 hektara o czysto wapiennej glebie, bogatej w żelazo i magnez. SOLO – podobnie jak bazowa Vitovska – przez około 6 miesięcy fermentuje spontanicznie w zakopanych w ziemi terakotowych amforach, dzięki czemu nabiera niepowtarzalnego charakteru, po czym dojrzewa przez około 2 lata w dużych, jasno palonych beczkach ze slawońskiego dębu (botti o pojemności ok. 3000 litrów).

Bursztynowo-pomarańczowe SOLO w aromacie jest urzekające i wspaniałe (nuty moreli, białej brzoskwini i gruszki), uderza niczym niezmąconą mineralną esencją, bardziej intensywną, wymowną i złożoną aniżeli Vitovska w podstawowej wersji. Na podniebieniu czysta, niemal eteryczna tekstura. Końcówka lekko słona i długa, znika z percepcji tak wolno, jak niespiesznie dogasający płomień. Wino do kontemplacji i medytacji, znakomite! Z czystym sumieniem można założyć, że SOLO będzie pięknie się starzeć bez końca.

VODOPIVEC Vitovska SOLO to wino pomarańczowe, które technicznie rzecz biorąc jest winem białym macerowanym na skórkach, nisko interwencyjne, naturalne.

Nazwa: VODOPIVEC Vitovska SOLO 2017
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Venezia Giulia, DOC Carso
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Vitovska
Wino kupiliśmy w Bolonii

VODOPIVEC

VODOPIVEC

VODOPIVEC