Paella z kwiatami cukinii.

Lato sprzyja roślinnej paelli jak żadna inna pora roku. Paella, słynny na cały świat walencjański przebój, to danie z natury bardzo konkretne i sycące. Jeżeli zamiast mięsa, ryb lub owoców morza dodasz do niej coś roślinnego (np. papryki, piquillo, grzyby, cukinię, groszek czy kwiaty cukinii) będzie zauważalnie lżejsza i lepiej wpasuje się w upalny letni klimat.

W przypadku paelli z kwiatami cukinii celowo nie dodaję pimentonu (mielonej wędzonej papryki) do gotowania, ponieważ zależy mi na tym, by uzyskać jeszcze intensywniejszy i mocniej nasycony żółto-złoty kolor ryżu. Pimenton świetnie sprawdza się na koniec, szczególnie gdy oprószysz nim kwiaty cukinii (używam ostrego pimentonu, ale nie ma przeszkód, by dodać łagodny).

Jedną z zasadniczych różnic pomiędzy paellą a risotto jest mieszanie ryżu. Risotto mieszasz nieustannie, a paellę wręcz przeciwnie, co jednak nie oznacza, że paelli nie mieszasz wcale. Podczas gotowania, gdy na patelni jest jeszcze płyn, warto całość raz a porządnie przemieszać, tak by ryż, który jest na wierzchu trafił na spód i równomiernie zabarwił się od szafranu. Słuchaj odgłosów gotowania/smażenia: gdy paella przestanie bulgotać i zacznie skwierczeć, czyli przysmażać się (poznasz to również po aromacie), pod żadnym pozorem nie mieszaj ryżu. W tym momencie zaczyna bowiem powstawać przypieczony spód, tak charakterystyczny dla paelli.

Paella z kwiatami cukinii

Paella z kwiatami cukinii

Paella z kwiatami cukinii

Paella z kwiatami cukinii

Paella z kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g ryżu do paelli (np. bomba de Calasparra)
  • 5 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami)
  • 2 średnie szalotki albo jedna duża biała cebula
  • mały fenkuł (koper włoski) albo pół większego
  • ok. 600-800 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 spore szczypty szafranu
  • duża szczypta płatków chilli
  • mała szczypta ostrego lub łagodnego pimentonu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (w razie potrzeby)
  • oliwa extra vergine
  • trochę listków kolendry lub pietruszki

Paella z kwiatami cukinii – PRZEPIS:

  1. W patelni do paelli (paellera) podsmaż drobno posiekane szalotki i fenkuł. Po kilku minutach dodaj ryż i smaż, mieszając, przez kilka minut.
  2. Wlej gorący bulion (możesz zacząć od ok. 600 ml), dodaj szafran, płatki chilli, pieprz i sól – tę ostatnią tylko wtedy, gdy uznasz, że bulion nie jest wystarczająco słony. Wymieszaj.
  3. Gotuj przez ok. 20 minut lub nieco dłużej, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż i odparuje. W razie potrzeby dodaj trochę więcej płynu. W trakcie gotowania przemieszaj całość raz lub dwa razy, tak by cały ryż równomiernie się ugotował i w równym stopniu nabrał złocistego koloru od szafranu, a składniki lepiej się połączyły.
  4. Na kilka (5-7) minut przed końcem gotowania, gdy na patelni pozostanie już niewiele płynu, ułóż kwiaty cukinii, dociskając je w ryż. Wyrównaj powierzchnię paelli i od tego czasu, oczywiście, nie mieszaj już ryżu.  
  5. Pod koniec gotowania paella powinna zacząć przysmażać się od spodu (poznasz to po charakterystycznym skwierczeniu). Smaż jeszcze przez chwilę, aż krawędzie paelli ładnie się przypieką, a wierzch będzie całkowicie suchy.
  6. Zdejmij paellę z ognia. Skrop oliwą, posyp szczyptą pimentonu i płatkami chilli oraz listkami kolendry.

Paella z kwiatami cukinii

Paella z kwiatami cukinii