Croquetas de queso Maxorata.

Wszelkie odmiany croquetas, czy to beszamelowe, czy ziemniaczane, łączy jedno: są szatańsko pyszne. Chrupiąca otoczka skrywa niezwykle kremowe, aromatyczne, rozpływające się w ustach wnętrze, w którym mogą się znaleźć dowolne dodatki, od serów po szynki (bellota, serrano, etc.). W Hiszpanii z przepisem na croquetas jest jak z dupskiem – każdy ma własny 😉 Nic zatem dziwnego, że najpopularniejsze hiszpańskie tapas tak łatwo przygotować również w wersji gluten free. Używam mąki z ciecierzycy (zamiast pszennej) i mielonych migdałów (zamiast tartej bułki), ale jeżeli wolisz przygotować klasyczną wersję, użyj tradycyjnych składników.

Croquetas są nie tylko szatańsko pyszne, ale i diablo kaloryczne, dlatego najlepiej podawać je w formie małej przystawki (tapa). Nadwyżkę można zamrozić i przechować w tej formie przez co najmniej kilka tygodni.

W razie potrzeby, Maxoratę* zastąp innym serem o podobnej konsystencji (np. młodym Asiago), który łatwo się topi. Do beszamelu używam lekko podgrzanego mleka, co pozwala uniknąć grudek. Gotowy beszamel ma być gładki i gęsty jak budyń, a w lodówce powinien zgęstnieć do całkiem stałej postaci, z której łatwo uformujesz croquetas.

Dla równowagi, fajnym dodatkiem do kremowych krokietów jest lekka, orzeźwiająca sałatka z surowych warzyw, z pikantnym i kwaśnym akcentem.

*Maxorata Majorero wytwarzana z koziego mleka jest pierwszym serem z Wysp Kanaryjskich (a konkretnie z Fuerteventury), a zarazem pierwszym hiszpańskim kozim serem, któremu nadano status DOP. Nazwa sera pochodzi od kóz rdzennej rasy Majorera, których mleko używane jest do jego produkcji. Kozy te żywią się w głównej mierze dziko rosnącymi ziołami, z majerankiem na czele, dzięki któremu ich bogate w tłuszcz mleko jest niezwykle aromatyczne. Okres starzenia Maxoraty wynosi ok. 60 dni. W tym czasie ser zyskuje zwartą, gęstą, lekko elastyczną teksturę, zachowując jednocześnie charakterystyczną kremowość. Ma maślany smak z wyraźną nutą karmelu na finiszu, przez co może przypominać Brun Undredal.

Croquetas de queso Maxorata

Croquetas de queso Maxorata

Croquetas de queso Maxorata

Croquetas de queso Maxorata

Croquetas de queso Maxorata – SKŁADNIKI na ok. 30 sztuk:

Croquetas

  • litr świeżego mleka 2%
  • 150 g masła
  • 150 g mąki z ciecierzycy + dodatkowa mąka do panierki
  • 250 g sera Maxorata (z Pimentonem)
  • pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 2 jajka (rozmiar L, zerówka, wolny chów) 
  • niesolone prażone migdały, zmielone na proszek o konsystencji tartej bułki
  • olej do smażenia

Sałatka

  • młoda cukinia
  • 8 zielonych szparagów
  • 2 duże garście listków musztardowca, rukoli lub innej zieleniny
  • 1-2 papryczki chilli
  • 3 łyżeczki kaparów
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Croquetas de queso Maxorata – PRZEPIS:

  1. Zetrzyj ser na tarce.
  2. Przygotuj beszamel: na patelni roztop masło, po czym dodaj mąkę z ciecierzycy. Podsmaż przez chwilę, a następnie powoli wlej lekko podgrzane mleko. Mleko nie musi być gorące, wystarczy tylko je podgrzać, dzięki czemu łatwiej uniknąć tworzenia się grudek. 
  3. Gotuj, mieszając, aż beszamel wyraźnie zgęstnieje, po czym dodaj świeżo starty ser, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotuj jeszcze przez jakiś czas, mieszając, do momentu, w którym beszamel nabierze konsystencji gęstego budyniu.
  4. Odstaw beszamel do ostygnięcia, po czym wstaw do lodówki na noc.
  5. Ze schłodzonego beszamelu uformuj niewielkie krokiety, ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem i wstaw do lodówki na ok. godzinę.
  6. W tym czasie przygotuj sałatkę: w misce wymieszaj spaghetti z surowej cukinii, cienko pokrojone surowe szparagi, liście musztardowca lub rukoli, posiekane chilli oraz kapary. Wlej oliwę i wymieszaj.
  7. Krokiety obtaczaj kolejno w mące z ciecierzycy, jajku i mielonych migdałach (są doskonałym zamiennikiem dla tartej bułki).
  8. Smaż krokiety na sporej ilości tłuszczu, aż ładnie się zrumienią; zdejmuj je z patelni zanim za bardzo zmiękną. Gotowe odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Do sałatki dodaj sok z limonki, wymieszaj i podawaj wraz z jeszcze ciepłymi krokietami.

Croquetas de queso Maxorata

Croquetas de queso Maxorata

Croquetas de queso Maxorata