Szparagi z groszkiem – super sałatka na ciepło.

Soczyście zielona wiosna to dla mnie między innymi szparagi, groszek, bób, groszek cukrowy, młode cukinki z kwiatami cukinii, koper włoski i nieskończona ilość ziół. Z ogrodu, z tarasu, od Majlertów. Od kwietnia do czerwca nasze talerze mienią się wszystkimi odcieniami (prawie) niczym niezmąconej zieleni, a ultra proste dania w rodzaju szparagów z groszkiem trafiają na stół każdego dnia, a bywa, że i dwa lub więcej razy dziennie.

Ta cudna w swej prostocie miska pełna sezonowych skarbów (i wiele podobnych jej pomysłów, wypełniających ten blog) to istota mojego gotowania. Późna wiosna to nie czas na godziny przy garach. Jest szybko i prosto, z warzywami – jak zawsze – na pierwszym planie. Choć nie jesteśmy weganami (jeszcze, albo już w pół drogi) warzywa to dla nas baza i nadbudowa. Niczego więcej nie trzeba, warzywami naprawdę można się najeść. I jeszcze ten kolor, czysta moc i energia! Im bardziej zielony, tym lepiej.

W przepisie celowo nie przesadzam z przyprawami, za to nie żałuję ziół. Możesz sięgnąć po inne aniżeli te, które proponuję, np. dodać natkę pietruszki, kolendrę czy koperek. Jalapeño doda właściwej ostrości, jeżeli nie usuniesz pestek. Aromatyczna oliwa extra vergine idealnie spaja całość.

Szparagi z groszkiem - sałatka na ciepło

Szparagi z groszkiem - sałatka na ciepło

Szparagi z groszkiem - sałatka na ciepło

Szparagi z groszkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 25 zielonych szparagów
  • ok. 400 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • papryczka jalapeño
  • duża garść listków mięty
  • duża garść listków tajskiej bazylii (albo zwykłej)
  • sól, roztarta w moździerzu
  • pieprz, roztarty w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Szparagi z groszkiem – PRZEPIS:

  1. W głębokiej patelni podduś na oliwie posiekaną cebulę, fenkuł i jalapeño (pozostawiam pestki, ale jeżeli wolisz ograniczyć ostrość smaku, możesz je usunąć).
  2. Po kilku minutach dodaj posiekane zielone szparagi (odłamując wcześniej zdrewniałe końcówki) oraz zielony groszek (jeżeli używasz mrożonego, wcześniej lepiej go rozmrozić). Przykryj i duś przez ok. 3 minuty.
  3. Dopraw warzywa pieprzem i solą. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj listki mięty i bazylii. Przed podaniem skrop oliwą extra vergine jak najlepszej jakości. Powtarzaj do końca sezonu, smacznego!

Szparagi z groszkiem - sałatka na ciepło

Szparagi z groszkiem - sałatka na ciepło