Lody czereśniowe – pyszne, domowe, naturalne.

Lody czereśniowe – kremowe, roślinne (wegańskie), bez cukru, a co najważniejsze: o smaku stuprocentowego polskiego lata. Pękające od soku czereśnie prosto z ogrodu i wygrzane w słońcu truskawki połączone w jednym lodowym deserze smakują po prostu doskonale. Lody są przepyszne, super orzeźwiające, a do tego zdrowe (tylko 4 składniki) i tak łatwe, że bez problemu zrobisz je samodzielnie w domu. Jeżeli nie lubisz przesłodzonych deserów, dodaj mniej cukru lub innego słodzidła (jak w przepisie), jeżeli natomiast wolisz wyraźnie słodkie smaki, lody możesz posłodzić bardziej. Ilość cukru każdorazowo warto dopasować do poziomu słodyczy owoców.

Sprawdź też inne przepisy na lody i sorbety.

Lody czereśniowe

Lody czereśniowe

Lody czereśniowe

Lody czereśniowe

Lody czereśniowe – SKŁADNIKI na ok. 26 – 30 gałek:

Z podanych proporcji uzyskasz masę na dwie porcje lodów z maszynki Zyle (2 x ok. 13 – 15 gałek). Część niewykorzystaną pierwszego dnia przechowuj w lodówce.

  • ok. 1 kg słodkich i dojrzałych czereśni, waga po wypestkowaniu
  • ok. 500 g truskawek (przede wszystkim dla intensywniejszego koloru, wskazane przy jaśniejszych odmianach czereśni; maliny też będą OK)
  • 400 g śmietany kokosowej (wegańskiej) lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
  • 150 g erytrytolu lub cukru
  • do dekoracji: owoce i świeża mięta

Lody czereśniowe – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: umyte i wypestkowane czereśnie oraz truskawki bez szypułek przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietanę kokosową, słodzidło i zmiksuj wszystko na gładko. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że w dwie minuty miksuje owoce na jedwabisty mus, dzięki czemu gotowe lody mają idealną konsystencję, bez jakichkolwiek drobinek ze skórek owoców. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę.
  2. Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła. Dzięki śmietanie kokosowej masa gęstnieje tak, że można ją kroić nożem.
  3. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W tym przypadku użyłem trybu soft. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  4. Lody podaj jak chcesz, na przykład z miętą i owocami.
  5. Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki (owoce, wegańska śmietana kokosowa, erytrytol lub cukier).

Lody czereśniowe

Lody czereśniowe

Lody czereśniowe

Maszynka do lodów Zyle

Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.

Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Lody czereśniowe