Lody czereśniowe – pyszne, domowe, naturalne.
Lody czereśniowe – kremowe, roślinne (wegańskie), bez cukru, a co najważniejsze: o smaku stuprocentowego polskiego lata. Pękające od soku czereśnie prosto z ogrodu i wygrzane w słońcu truskawki połączone w jednym lodowym deserze smakują po prostu doskonale. Lody są przepyszne, super orzeźwiające, a do tego zdrowe (tylko 4 składniki) i tak łatwe, że bez problemu zrobisz je samodzielnie w domu. Jeżeli nie lubisz przesłodzonych deserów, dodaj mniej cukru lub innego słodzidła (jak w przepisie), jeżeli natomiast wolisz wyraźnie słodkie smaki, lody możesz posłodzić bardziej. Ilość cukru każdorazowo warto dopasować do poziomu słodyczy owoców.
Sprawdź też inne przepisy na lody i sorbety.
Lody czereśniowe – SKŁADNIKI na ok. 26 – 30 gałek:
Z podanych proporcji uzyskasz masę na dwie porcje lodów z maszynki Zyle (2 x ok. 13 – 15 gałek). Część niewykorzystaną pierwszego dnia przechowuj w lodówce.
- ok. 1 kg słodkich i dojrzałych czereśni, waga po wypestkowaniu
- ok. 500 g truskawek (przede wszystkim dla intensywniejszego koloru, wskazane przy jaśniejszych odmianach czereśni; maliny też będą OK)
- 400 g śmietany kokosowej (wegańskiej) lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
- 150 g erytrytolu lub cukru
- do dekoracji: owoce i świeża mięta
Lody czereśniowe – PRZEPIS:
- Przygotuj masę na lody: umyte i wypestkowane czereśnie oraz truskawki bez szypułek przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietanę kokosową, słodzidło i zmiksuj wszystko na gładko. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że w dwie minuty miksuje owoce na jedwabisty mus, dzięki czemu gotowe lody mają idealną konsystencję, bez jakichkolwiek drobinek ze skórek owoców. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę.
- Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła. Dzięki śmietanie kokosowej masa gęstnieje tak, że można ją kroić nożem.
- Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W tym przypadku użyłem trybu soft. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
- Lody podaj jak chcesz, na przykład z miętą i owocami.
- Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki (owoce, wegańska śmietana kokosowa, erytrytol lub cukier).
Maszynka do lodów Zyle
Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.
Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.