Sałatka z kwiatami bzu.

Mało jest kwiatów jadalnych równie dekoracyjnych (i niewymagających uwagi), jak lilak, potocznie zwany bzem. To jeden z bardziej apetycznych zwiastunów wiosny. Co ciekawe, bajkowe kwiatki bzu nie pojawiają się zbyt często ani w deserach, ani w sałatkach, nawet w gwiazdkowych restauracjach, które lubią sięgać po takie dodatki. Jeżeli więc masz własny krzew (a nawet krzewik, ponieważ na słonecznym stanowisku lilak kwitnie już rok po posadzeniu) w zacisznej części ogrodu, z dala od ulicy i innych źródeł zanieczyszczeń, koniecznie zrób z niego praktyczny kulinarny użytek. Warto! Kwitnący bez w barwach od śnieżnej bieli po ciemny fiolet jest uroczy, pięknie pachnie i doskonale dopełnia talerze.

Jeżeli chodzi o sałatkę, w braku liści musztardowca użyj dowolnych innych ziół, choćby rukoli. Wskazane jest jednak, by nie były to listki zbyt ciężkie, takie jak np. szpinak, który w sałatce może stracić wigor. Przemieszanie składników dłońmi nadaje całości „puszystości” i lekkości, dzięki czemu talerz lub miska wyglądają bardziej apetycznie. Truskawki bardzo lubią się ze szparagami (także surowymi) – jeżeli o tym wiesz, nie muszę dodawać nic więcej, a jeżeli nie wiesz – warto się dowiedzieć. Można byłoby jeszcze dodać tu jakiś łagodny, młody ser, ale moim zdaniem taka kompozycja jest po prostu kompletna. Tak smakuje wiosna!

Jak przygotować bez do jedzenia? Po prostu: odetnij czystą i ładną gałązkę z kwiatostanem, przepłucz pod bieżącą wodą, usuwając ewentualne stworki, osusz na papierowym ręczniku, czystymi nożyczkami kuchennymi odetnij kwiatki (bez zielonych mini łodyżek), i gotowe.

Sprawdź też przepis na najprostsze ciasto z jagodami i kwiatami bzu.

Sałatka z kwiatami bzu

Sałatka z kwiatami bzu

Sałatka z kwiatami bzu

Sałatka z kwiatami bzu

Sałatka z kwiatami bzu – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 10 zielonych szparagów
  • kilka sporych dojrzałych truskawek
  • garść liści musztardowca (lub innej zieleniny, np. rukoli, roszponki, amarantusa)
  • garść listków mięty
  • garść listków tajskiej bazylii (może być zwykła)
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych
  • świeżo ścięte kwiaty bzu (po sezonie lilakowym możesz dodać inne kwiaty, np. tymianku, kocimiętki, nasturcji, bratków, etc. – pod warunkiem, że wiesz skąd pochodzą i masz pewność, że nie były pryskane)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości, np. jedną z moich ulubionych hiszpańskich oliw Basilippo
  • trochę czarnego, świeżo młotkowanego pieprzu

Sałatka z kwiatami bzu – PRZEPIS:

  1. Ułóż na talerzach przepłukane i osuszone (na papierowym ręczniku) zioła, lekko przemieszaj.
  2. Oderwij zdrewniałe końcówki zielonych szparagów. Posiekaj szparagi na ukos w cienkie plasterki, główki przekrój wzdłuż na połówki. Dodaj wszystko do ziół.
  3. Truskawki pokrój w plasterki i dodaj do sałatki. Dopraw pieprzem i posyp pistacjami.
  4. Na koniec dodaj kwiatki bzu i skrop całość oliwą jak najlepszej jakości.

Sałatka z kwiatami bzu

Sałatka z kwiatami bzu

Sałatka z kwiatami bzu