Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka.

Kiedy już wytłoczysz mleko z orzechów lub migdałów w wyciskarce wolnoobrotowej, pojawi się pytanie: czy z wiórków, które po nim zostały da się zrobić coś sensownego?

Pulpę po mleku roślinnym tłoczonym z dowolnych orzechów możesz zużyć na milion sposobów. Albo niewiele mniej ;-) Zestaw przepisów, w których pulpa z powodzeniem zastąpi orzechy lub mąkę orzechową znajdziesz tutaj, a poniżej dodaję nowy przepis na najprostsze ciasteczka z pulpy orzechowej. Cynamon możesz zastąpić innymi przyprawami (wanilia, tonka, gałka muszkatołowa), a słodzidła dodać mniej lub więcej, w zależności od upodobań. Ciasteczka są pyszne i nic się nie marnuje.

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka – SKŁADNIKI na ok. 16 sztuk:

  • ok. 350-400 g wytłoków po tłoczeniu mleka z orzechów włoskich
  • ok. 150-200 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
  • kopiasta łyżka mielonego cynamonu
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Wszystkie składniki na ciastka umieść w misce i wymieszaj, by dobrze się połączyły.
  3. Z masy formuj ciasteczka, na przykład używając gałkownicy do lodów – tak formowane ciastka widzisz na zdjęciach.
  4. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zobacz) i piecz ok. 25 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przestudź. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Sprawdź też inne przepisy na ciastka i ciasteczka.

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka

Ciasteczka z pulpy orzechowej po tłoczeniu mleka