Pulpa po mleku migdałowym lub orzechowym – jak zużyć.
Pulpa po domowym mleku migdałowym lub orzechowym z wyciskarki to wyjątkowo wdzięczny materiał do dalszego wykorzystania w kuchni – jeszcze łatwiejszy do zagospodarowania niż wytłoki po wyciskaniu soków z warzyw i owoców.
Domowe, świeżo tłoczone w wyciskarce mleko roślinne z różnych surowców to doskonała alternatywa dla gotowych produktów, które miesiącami zalegają na sklepowych półkach. Mleko migdałowe czy orzechowe domowej roboty naprawdę smakuje migdałami / orzechami (szczególnie polecam orzechy laskowe), a przygotowanie go nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy dobrej jakości wyciskarka wolnoobrotowa (używam m.in. Ronic Zyle), którą i tak coraz więcej osób ma już w kuchni z uwagi na rosnącą popularność świeżo tłoczonych, naturalnych soków warzywnych i owocowych.
Dodatkowy plus jest taki, że pulpa (wytłoki) po wyciskaniu mleka z migdałów i orzechów to idealny składnik w tych wszystkich przepisach, w których standardowo używa się migdałów lub orzechów siekanych lub zmielonych na grubo- lub drobnoziarnistą mąkę. Uniwersalność pulpy sprawia, że można ją wykorzystywać na wiele sposobów, na przykład dodając do owsianki, koktajlu (jako naturalny zagęstnik), roślinnych pasztetów i niezliczonej ilości deserów.
Pulpa – jak kreatywnie ją zużyć?
Mąka
Jak zrobić mąkę z pulpy migdałowej lub orzechowej? Podsusz ją w dehydratorze (50 stopni C przez 10 godzin powinno wystarczyć, na czas suszenia wpływa m.in. wilgotność pulpy i model dehydratora), po czym zmiel w blenderze lub robocie kuchennym i gotowe.
Roślinna granola
Wymieszaj pulpę z płatkami owsianymi, nasionami, pestkami, orzechami lub suszonymi owocami i ewentualnym słodzidłem (miód, syrop daktylowy) w dowolnych proporcjach, tak jak lubisz, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Co 10 minut wyjmij masę z piekarnika, przemieszaj i wstaw ponownie.
Więcej przepisów, w których z powodzeniem możesz spożytkować pulpę, zastępując nią orzechy w proporcji 1:1 znajdziesz poniżej. By przejść do wybranego przepisu, kliknij w zdjęcie.
Ciasto jabłkowo-daktylowe
Baci di dama
Wegańska nutella z awokado i bananów
Bezglutenowy i wegański chleb z dehydratora
Batony daktylowe surowe
Chleb piernikowy
Panforte – wybierz jeden z kilkunastu przepisów
Dietetyczne ciasto z orzechów i jabłek
Lekkie amaretti
Tyrolskie ciasto bakaliowe pieczone w słoiku
Chleb z ziaren
Czarny chleb
Chlebek bananowy
Bezglutenowy chleb bakaliowy
Spaghetti pangrattato
Pasztet pomidorowy
Sernik straciatella z wiśniami
Krówki z daktyli
Surowe batony owsiane z bakaliami
Tarta jabłkowo-migdałowa
Tiffin
Nerkownik – wegańskie ciasto z orzechów
Trufle czekoladowe
Ciasteczka z orzechów – wegańskie i klasyczne
Ciasto migdałowe z pistacjami
Mazurek wegański
Ciasto gruszkowo-migdałowe
Ranginak – niezwykłe perskie ciasto daktylowe
Torta Barozzi