Pulpa po mleku migdałowym lub orzechowym – jak zużyć.

Pulpa po domowym mleku migdałowym lub orzechowym z wyciskarki to wyjątkowo wdzięczny materiał do dalszego wykorzystania w kuchni – jeszcze łatwiejszy do zagospodarowania niż wytłoki po wyciskaniu soków z warzyw i owoców.

Wyciskarka Ronic Zyle

Pulpa po mleku

Domowe, świeżo tłoczone w wyciskarce mleko roślinne z różnych surowców to doskonała alternatywa dla gotowych produktów, które miesiącami zalegają na sklepowych półkach. Mleko migdałowe czy orzechowe domowej roboty naprawdę smakuje migdałami / orzechami (szczególnie polecam orzechy laskowe), a przygotowanie go nie jest ani skomplikowane, ani czasochłonne. Wystarczy dobrej jakości wyciskarka wolnoobrotowa (używam m.in. Ronic Zyle), którą i tak coraz więcej osób ma już w kuchni z uwagi na rosnącą popularność świeżo tłoczonych, naturalnych soków warzywnych i owocowych.

Dodatkowy plus jest taki, że pulpa (wytłoki) po wyciskaniu mleka z migdałów i orzechów to idealny składnik w tych wszystkich przepisach, w których standardowo używa się migdałów lub orzechów siekanych lub zmielonych na grubo- lub drobnoziarnistą mąkę. Uniwersalność pulpy sprawia, że można ją wykorzystywać na wiele sposobów, na przykład dodając do owsianki, koktajlu (jako naturalny zagęstnik), roślinnych pasztetów i niezliczonej ilości deserów.

Pulpa – jak kreatywnie ją zużyć?

Mąka

Jak zrobić mąkę z pulpy migdałowej lub orzechowej? Podsusz ją w dehydratorze (50 stopni C przez 10 godzin powinno wystarczyć, na czas suszenia wpływa m.in. wilgotność pulpy i model dehydratora), po czym zmiel w blenderze lub robocie kuchennym i gotowe. 

Pulpa po mleku

Roślinna granola

Wymieszaj pulpę z płatkami owsianymi, nasionami, pestkami, orzechami lub suszonymi owocami i ewentualnym słodzidłem (miód, syrop daktylowy) w dowolnych proporcjach, tak jak lubisz, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Co 10 minut wyjmij masę z piekarnika, przemieszaj i wstaw ponownie.

Pulpa po mleku

Więcej przepisów, w których z powodzeniem możesz spożytkować pulpę, zastępując nią orzechy w proporcji 1:1 znajdziesz poniżej. By przejść do wybranego przepisu, kliknij w zdjęcie.

Ciasto jabłkowo-daktylowe

Pulpa po mleku

Baci di dama

Pulpa po mleku

Wegańska nutella z awokado i bananów

Pulpa po mleku

Bezglutenowy i wegański chleb z dehydratora

Pulpa po mleku

Batony daktylowe surowe

Pulpa po mleku

Chleb piernikowy

Pulpa po mleku

Panforte – wybierz jeden z kilkunastu przepisów

Pulpa po mleku

Dietetyczne ciasto z orzechów i jabłek

Pulpa po mleku

Lekkie amaretti

Pulpa po mleku

Pulpa po mleku

Tyrolskie ciasto bakaliowe pieczone w słoiku

Pulpa po mleku

Chleb z ziaren

Pulpa po mleku

Czarny chleb

Pulpa po mleku

Chlebek bananowy

Pulpa po mleku

Bezglutenowy chleb bakaliowy

Pulpa po mleku

Spaghetti pangrattato

Pulpa po mleku

Pasztet pomidorowy

Pulpa po mleku

Sernik straciatella z wiśniami

Pulpa po mleku

Krówki z daktyli

Pulpa po mleku

Surowe batony owsiane z bakaliami

Pulpa po mleku

Tarta jabłkowo-migdałowa

Pulpa po mleku

Tiffin

Pulpa po mleku

Nerkownik – wegańskie ciasto z orzechów

Pulpa po mleku

Trufle czekoladowe

Pulpa po mleku

Pulpa po mleku

Ciasteczka z orzechów – wegańskie i klasyczne

Pulpa z mleka

Pulpa po mleku

Pulpa po mleku

Pulpa po mleku

Pulpa po mleku

Pulpa po mleku

Pulpa po mleku

Ciasto migdałowe z pistacjami

Pulpa po mleku

Mazurek wegański

Pulpa po mleku

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Pulpa po mleku

Ranginak – niezwykłe perskie ciasto daktylowe

Pulpa po mleku

Torta Barozzi

Pulpa po mleku