Ciasto gruszkowo-migdałowe (4 główne składniki).

Jak smakuje ciasto gruszkowo-migdałowe z dodatkiem mielonej kawy? Tak nieprzyzwoicie dobrze, że trochę strach je piec! Kiedy już się odważysz, zrozumiesz, dlaczego tak trudno oprzeć się pragnieniu natychmiastowego spałaszowania całości do ostatniego okruszka.

Ciasto z migdałów zamiast mąki robi się błyskawicznie i jest tak łatwe i pyszne, że pokochasz ten przepis od pierwszego pieczenia. Przygotujesz je w kilka chwil, a resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Dodatek oliwy i musu z gruszek sprawia, że ciasto jest wspaniale wilgotne i aromatyczne, a przy okazji bardzo długo zachowuje świeżość. Oliwa, która zastępuje masło, zapewnia niesamowity efekt nawilżenia. Ciasto słodzę jedynie gęstym musem z gruszek (o konsystencji bobofruta), który mam gotowy w kilka chwil dzięki wyciskarce wolnoobrotowej Ronic Zyle. Do przygotowania czterech szklanek znakomitego gęstego musu wystarczą trzy duże i bardzo dojrzałe gruszki. Tak dojrzałe, że wyciskarka przerobiła na sok niemal 100% owoców (pojemnik na wiórki pozostał właściwie pusty, co oznacza wyższy poziom wtajemniczenia w temacie zero waste – jest sok, a wiórków owocowych brak).

Wyciskarka wolnoobrotowa – czyli po prostu slow juicer – to świetne urządzenie, szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez porcji soku albo musu z owoców lub warzyw. Mając w domu wysokiej jakości wyciskarkę nie tylko nie musisz studiować z niepokojem etykiet gotowych soków w poszukiwaniu składnikowych pułapek, ale też możesz komponować soki z dowolnych zestawień owoców, warzyw, ziół i przypraw. Bez cukru, bez zagęszczaczy, bez konserwantów. Żaden sklep nie ma w ofercie soku Twoich marzeń? I dobrze! Nie potrzebujesz gotowców, skoro dowolny sok możesz zrobić samodzielnie w domu. Wkrótce podrzucę kilka pomysłów na znakomite soki, których nie da się kupić w sklepie. Jakby tego było mało, w wyciskarce wolnoobrotowej przygotujesz również lody albo sorbet – wystarczy do tego porcja średnio zmrożonych owoców i jogurt lub mleko kokosowe.

Uwagi:

  • Dodana do ciasta mielona kawa przełamuje zdecydowaną słodycz gruszek, ale jeżeli wolisz, możesz z niej zrezygnować
  • W razie potrzeby gruszki możesz zastąpić jabłkami, a mielone migdały – dowolnymi mielonymi orzechami
  • Miód na wierzchu ciasta nie jest niezbędny, w razie potrzeby możesz z niego zrezygnować albo zastąpić go masłem orzechowym, kremem czekoladowym, etc.

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe – SKŁADNIKI na 6 dużych albo 12 małych porcji:

Ciasto:

  • pół szklanki (= 100 ml) oliwy extra vergine
  • 240 ml gęstego soku (musu) z gruszek
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 225 g migdałów, zmielonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
  • 2 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy
  • pół łyżeczki soli

Do podania (opcjonalnie):

  • migdały lub orzechy
  • 3-4 łyżki płynnego miodu (tu: cytrynowy)

Ciasto gruszkowo-migdałowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).
  2. Dno tortownicy z odpinaną obręczą (o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam spodu ani boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, możesz to zrobić.
  3. Migdały zmiksuj na mąkę. Używam migdałów w skórkach, ale jeśli wolisz, wcześniej możesz je zblanszować, osuszyć i obrać.
  4. W wyciskarce wolnoobrotowej zrób domowy gęsty sok (mus) z gruszek. Do uzyskania 800 ml soku z wyciskarki wolnoobrotowej Ronic Zyle potrzebujesz 3 dużych soczystych gruszek odmiany Konferencja. Nie trzeba obierać owoców ze skórki ani usuwać gniazd nasiennych. Z gruszek wystarczy usunąć ogonki. Jeżeli owoce są małe lub średnie, można wrzucać je do wyciskarki w całości, a jeżeli większe – wystarczy pokroić je na połówki lub ćwiartki.
  5. W mikserze lub blenderze ręcznym połącz oliwę i sok z gruszek (ok. 60 sekund). Dodaj jajka i miksuj przez kolejne 60 sekund. Dodaj zmielone migdały, kawę, proszek do pieczenia oraz sól, po czym miksuj jeszcze przez minutę. Gotowe ciasto jest dość gęste, ale płynne.
  6. Przelej ciasto do tortownicy i piecz ok. 40 minut na środkowym poziomie (do suchego patyczka).
  7. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia, po czym odepnij obręcz tortownicy.
  8. Przed podaniem wierzch ciasta potraktuj miodem i dodaj migdały lub orzechy. Ciasto odstawione na kilka godzin wchłonie cały miód wyłożony na wierzch.
  9. Przechowuj w lodówce.

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe

Ciasto gruszkowo-migdałowe