Ciasteczka z orzechów pekan.

Zimowe „śnieżone” ciasteczka orzechowe z trzech składników, bez mąki i masła. Orzechy, białko, słodzidło – cała filozofia.

Receptura jest prosta i elastyczna – możesz użyć dowolnych orzechów (sprawdzą się tu między innymi orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce czy migdały), a jeżeli nie masz robota, który by je zmiksował, zajrzyj do przepisu na ciastka z orzechów siekanychDo masy na ciastka możesz dodać też skórkę z cytryny, pomarańczy lub bergamotki albo dorzucić inne bakalie, na przykład suszone owoce, szczególnie kwaskowate, takie jak wiśnie, agrest, żurawina czy berberys.

Uwaga: znikają szybciej niż się pieką!

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan – SKŁADNIKI na ok. 25 sztuk:

  • białka z 2 jajek (zerówka, wolny chów)
  • 2 szklanki zmielonych orzechów pekan
  • pół szklanki erytrytolu zmielonego na puder (albo cukru pudru)
  • dodatkowy cukier puder nierafinowany do obtaczania
  • 1 tonka albo 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cynamonu

Ciasteczka z orzechów pekan – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Orzechy pekan zmiksuj w robocie kuchennym Magimix. Przełóż do miski, dodaj białka i cukier, wymieszaj. Powstanie gęsta i lepka pasta. Nie ubijaj białek!
  3. Formuj masę w kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego.
  4. Obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem).
  5. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz na środkowym poziomie ok. 20 minut. Upieczone ciastka wystudź.
  7. Wystudzone ciastka możesz dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan

Ciasteczka z orzechów pekan