Ciasteczka z orzechów pekan.
Zimowe „śnieżone” ciasteczka orzechowe z trzech składników, bez mąki i masła. Orzechy, białko, słodzidło – cała filozofia.
Receptura jest prosta i elastyczna – możesz użyć dowolnych orzechów (sprawdzą się tu między innymi orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowce czy migdały), a jeżeli nie masz robota, który by je zmiksował, zajrzyj do przepisu na ciastka z orzechów siekanych. Do masy na ciastka możesz dodać też skórkę z cytryny, pomarańczy lub bergamotki albo dorzucić inne bakalie, na przykład suszone owoce, szczególnie kwaskowate, takie jak wiśnie, agrest, żurawina czy berberys.
Uwaga: znikają szybciej niż się pieką!
Ciasteczka z orzechów pekan – SKŁADNIKI na ok. 25 sztuk:
- białka z 2 jajek (zerówka, wolny chów)
- 2 szklanki zmielonych orzechów pekan
- pół szklanki erytrytolu zmielonego na puder (albo cukru pudru)
- dodatkowy cukier puder nierafinowany do obtaczania
- 1 tonka albo 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cynamonu
Ciasteczka z orzechów pekan – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Orzechy pekan zmiksuj w robocie kuchennym Magimix. Przełóż do miski, dodaj białka i cukier, wymieszaj. Powstanie gęsta i lepka pasta. Nie ubijaj białek!
- Formuj masę w kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem).
- Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz na środkowym poziomie ok. 20 minut. Upieczone ciastka wystudź.
- Wystudzone ciastka możesz dodatkowo obtoczyć w cukrze pudrze. Przechowuj w temperaturze pokojowej.