Cukier puder bez kalorii – jak go zrobić w domu?

Cukier puder ma to do siebie, że pasuje do niemal wszystkich deserów i zwykle kończy się w najmniej oczekiwanym momencie 😉 Poza tym, jak każdy cukier, nie zawiera nic prócz pustych, absolutnie zbędnych kalorii, a w deserach pełni najczęściej funkcję dekoracyjną.

Jak powstaje cukier puder? Bardzo prosto, nie ma tu żadnej filozofii. To cukier w kryształkach, bardzo drobno zmielony. Przekształcić zwykły kryształkowy cukier w miałki i puszysty puder można na co najmniej kilka sposobów, na przykład ucierając cukier w moździerzu czy rozwałkowując go wałkiem na płaskiej powierzchni (jak ciasto). Bezwzględnie najszybciej, najłatwiej i najbardziej efektywnie zrobisz to jednak w blenderze. 

Jeżeli chodzi o mnie, klasycznego cukru pudru używam sporadycznie i bardzo oszczędnie, ponieważ nawet jeżeli robię desery, zawsze staram się, by były możliwie lekkie i jak najmniej docukrzone. Od teraz nie będę jednak używał go wcale, ponieważ wreszcie mam znakomity zamiennik – cukier puder bez kalorii, który w kilkanaście sekund mogę zrobić w domu.

Wystarczy do tego dobry blender wysokoobrotowy oraz erytrytol, czyli naturalny zamiennik cukru, który nie zawiera kalorii. 

Erytrytol sprzedawany jest w postaci drobnych sypkich kryształków i na pierwszy rzut oka wygląda jak cukier. Zdradza go jednak brak aromatu. Erytrytol ma słodki smak, ale – w przeciwieństwie do cukru – absolutnie niczym nie pachnie. Tak samo jest z cukrem pudrem zrobionym z erytrytolu. Taki cukier puder nie ma aromatu, bardzo łatwo można jednak temu zaradzić. Wystarczy zamknąć go w słoiku z 1-2 naciętymi wzdłuż laskami wanilii lub kilkoma ziarenkami tonki, by dosłownie w jeden dzień cukier puder bez kalorii nabrał pięknego, deserowego aromatu. Erytrytol (i zrobiony z niego puder) świetnie sprawdza się w kuchni, zarówno w deserach i daniach na zimno, jak i na gorąco.

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii – jak to zrobić:

Dowolną porcję erytrytolu (np. 200 gramów) wsyp do kielicha blendera wysokoobrotowego (używam blendera wysokoobrotowego Wartmann) i miksuj na najwyższych obrotach przez około 15-20 sekund. Najlepiej widać to na filmie.

Po zakończeniu blendowania odczekaj chwilę, by powstały pył nieco opadł na dno, po czym otwórz kielich i przesyp cukier puder do słoika lub innego naczynia do przechowywania. Tak przygotowany puder polecam aromatyzować wanilią lub tonką.

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Teraz desery i dania na słodko możesz dosładzać i dekorować cukrem pudrem bez wyrzutów sumienia 🙂

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii

Cukier puder bez kalorii