Cukier puder bez kalorii – jak go zrobić w domu?
Cukier puder ma to do siebie, że pasuje do niemal wszystkich deserów i zwykle kończy się w najmniej oczekiwanym momencie ;-) Poza tym, jak każdy cukier, nie zawiera nic prócz pustych, absolutnie zbędnych kalorii, a w deserach pełni najczęściej funkcję dekoracyjną.
Jak powstaje cukier puder? Bardzo prosto, nie ma tu żadnej filozofii. To cukier w kryształkach, bardzo drobno zmielony. Przekształcić zwykły kryształkowy cukier w miałki i puszysty puder można na co najmniej kilka sposobów, na przykład ucierając cukier w moździerzu czy rozwałkowując go wałkiem na płaskiej powierzchni (jak ciasto). Bezwzględnie najszybciej, najłatwiej i najbardziej efektywnie zrobisz to jednak w blenderze.
Jeżeli chodzi o mnie, klasycznego cukru pudru używam sporadycznie i bardzo oszczędnie, ponieważ nawet jeżeli robię desery, zawsze staram się, by były możliwie lekkie i jak najmniej docukrzone. Od teraz nie będę jednak używał go wcale, ponieważ wreszcie mam znakomity zamiennik – cukier puder bez kalorii, który w kilkanaście sekund mogę zrobić w domu.
Wystarczy do tego dobry blender wysokoobrotowy oraz erytrytol, czyli naturalny zamiennik cukru, który nie zawiera kalorii.
Erytrytol sprzedawany jest w postaci drobnych sypkich kryształków i na pierwszy rzut oka wygląda jak cukier. Zdradza go jednak brak aromatu. Erytrytol ma słodki smak, ale – w przeciwieństwie do cukru – absolutnie niczym nie pachnie. Tak samo jest z cukrem pudrem zrobionym z erytrytolu. Taki cukier puder nie ma aromatu, bardzo łatwo można jednak temu zaradzić. Wystarczy zamknąć go w słoiku z 1-2 naciętymi wzdłuż laskami wanilii lub kilkoma ziarenkami tonki, by dosłownie w jeden dzień cukier puder bez kalorii nabrał pięknego, deserowego aromatu. Erytrytol (i zrobiony z niego puder) świetnie sprawdza się w kuchni, zarówno w deserach i daniach na zimno, jak i na gorąco.
Cukier puder bez kalorii – jak to zrobić:
Dowolną porcję erytrytolu (np. 200 gramów) wsyp do kielicha blendera wysokoobrotowego (używam blendera wysokoobrotowego Wartmann) i miksuj na najwyższych obrotach przez około 15-20 sekund. Najlepiej widać to na filmie.
Po zakończeniu blendowania odczekaj chwilę, by powstały pył nieco opadł na dno, po czym otwórz kielich i przesyp cukier puder do słoika lub innego naczynia do przechowywania. Tak przygotowany puder polecam aromatyzować wanilią lub tonką.
Teraz desery i dania na słodko możesz dosładzać i dekorować cukrem pudrem bez wyrzutów sumienia :-)
Erytrytolu jakich marek używacie? Nie chciałabym kupić żadnego badziewia.
Tych, na przemian: https://www.instagram.com/p/B7_ieTDJlMq/
I gdzie znajdę przepis na te piękne ciasteczka grubo posypane cukrem pudrem?
Tutaj: https://www.facetikuchnia.com.pl/dolcetti-alle-nocciole/