Czarny chleb – z ziaren, bez mąki.

Gdyby Duńczycy mieszkali na Sardynii, piekliby taki chleb 😉

Duński chleb z ziaren jest najlepszym dowodem na to, że przepyszny, chrupiący, aromatyczny i pełen smaku bochenek nie potrzebuje nawet grama mąki, drożdży czy zakwasu. Oczywiście, taki chleb w niczym nie przypomina ani pieczywa na zakwasie ani drożdżowej buły, ale to właśnie – moim zdaniem –  stanowi jego wielką zaletę.

Czarny chleb planowałem upiec od czasu niezwykle przyjemnej kolacji w kopenhaskim Koefoed (recenzja), gdzie jedliśmy m.in. bardzo smaczny chleb z popiołem z palonego siana. W mojej wersji kolor chleba to zasługa nie popiołu (choć taki był pierwotny plan), a nero di seppia, czyli atramentu z kałamarnicy (z Sardynii). Efekt przerósł najśmielsze oczekiwania. To bez dwóch zdań najsmaczniejszy chleb z ziaren, jaki dotąd upiekłem. A przy okazji najbardziej zwarty, ponieważ kleista sepia okazała się być idealnym spoiwem. Chleb kroi się w ładne kromki zarówno w 2-3 dni po upieczeniu, jak i po 10 dniach.

Morski aromat sepii jest wyczuwalny tylko przy rozpuszczaniu jej w maśle; w gotowym chlebie znika. Zostaje tylko czerń.

Po upieczeniu chleb warto odstawić do pełnego ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Bochenek powinien odpocząć. Na zdjęciach widać chleb krojony po trzech dniach.

Uprzedzając pytania: babka płesznik w nasionkach jest łatwo dostępna. Polecam szukać na bazarach, w sklepach ze zdrową żywnością lub online. Ja kupuję ją w postaci niesproszkowanej pod Halą Mirowską. Jeśli wolisz, przed dodaniem do masy na chleb możesz ją zmielić, ale chleb z pełnych ziaren to najlepsza opcja 🙂

Czarny chleb

Czarny chleb

Czarny chleb – SKŁADNIKI na jeden bochenek:

Używam formy silikonowej o wymiarach 24 x 10 cm

Czarny chleb – PRZEPIS:

  1. Wszystkie suche składniki wsyp do formy i wymieszaj łyżką. Tak naprawdę jest wygodniej niż mieszać ziarna w misce, a następnie przesypywać je do formy.
  2. Rozpuszczone na patelni masło wymieszaj w misce z wodą i nero di sepia.
  3. Przelej płyn do formy z suchymi składnikami i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość, tak by wszystko ładnie się połączyło. Cała masa powinna być równomiernie wilgotna.
  4. Wyrównaj i ugnieć masę w formie (ZOBACZ), po czym odstaw ją w temperaturze pokojowej na 4 godziny lub dłużej (np. na cały dzień/całą noc).
  5. Masa będzie gotowa do pieczenia, gdy zachowa kształt nawet po odsunięciu na boki ścianek silikonowej formy.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz chleb 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do pełnego ostygnięcia. Ja wyjmuję chleb z formy nie wcześniej niż 4-5 godzin po wyjęciu z pieca, po czym odstawiam go na kratkę. Kroję najwcześniej następnego dnia.

Czarny chleb

Czarny chleb

Czarny chleb