Manchego z membrillo – dwa ikoniczne hiszpańskie składniki w jednym małym deserze.

Jedną z piękniejszych cech kuchni krajów południa Europy jest skłonność do podawania najrozmaitszych serów między innymi w formie deserów. Po prostu. Ser. Jeden albo kilka. Z mleka surowego albo nie, owczego, koziego, krowiego lub mieszanego. Z dodatkiem garstki bakalii albo nie. Tylko z danego regionu albo w zestawie bardziej zróżnicowanym, krajowym lub międzynarodowym. Z membrillo, konfiturą, miodem. Albo bez. Grunt, że podstawę takiego deseru stanowi nie ciasto, ciastko czy ciasteczko, ale pełnoprawny ser. Im bardziej craftowy, niszowy i trudniej dostępny, tym lepiej, na tym przecież polega istota deseru. Hiszpanie, Włosi, Grecy, Francuzi, Portugalczycy, Słoweńcy – wszyscy to potrafią, a im bardziej na północ, tym trudniej. Dlaczego twaróg z miodem na deser prędzej dostaniemy w restauracji w Hiszpanii (np. w Katalonii) aniżeli w Polsce, choć tak bardzo jesteśmy z tego twarogu dumni? I z miodu też?

Manchego z membrillo

Manchego z membrillo

Manchego z membrillo

Jest jak jest, kiedyś – może – będzie lepiej, a teraz o deserze. Na któryś z wariantów prostych tapas pod tytułem manchego, membrillo, coś chrupkiego (migdały, orzechy) i coś owocowego (rodzynki, suszone morele) trafisz w hiszpańskich restauracyjkach jak kraj długi i szeroki. Wiadomo, ser to najlepszy deser, a taki talerzyk, dopełniony kieliszkiem dobrego wina, smakuje jak marzenie. To (de)serek autentycznie doskonały w swej prostocie, który nie wymaga ani czasu, ani umiejętności, ani nawet kuchni. Wystarczy (tylko i aż!) zadbać o składniki.

Tutaj mamy trzy rodzaje wysokiej jakości rzemieślniczych Manchego DOP* z surowego mleka (curado, semicurado, reserva), wspaniałą rzemieślniczą membrillo (smakuje prawdziwymi owocami, nie tylko cukrem), prażone migdały i suszone wiśnie. Czego chcieć więcej? Zrób dla siebie coś dobrego, na przykład to.

*Manchego DOP Chisquero Semicurado (Finca La Granja) oraz Manchego DOP Gran Reserva (Hacienda Guijoso, Familia Conesa) nie są jeszcze dostępne w Polsce, ale Manchego Curado Montalvo Wilmot możesz zamówić tutaj (w Łodzi!).

Manchego z membrillo

Manchego z membrillo

Wysokiej jakości membrillo – słynna hiszpańska galaretka z pigwy – ma fajną, nieco ziarnistą konsystencję i wcale nie smakuje jak ulepek, dzięki czemu świetnie komponuje się z serami. W Hiszpanii szukaj jej na targach, nie w supermarketach. Różnica w smaku jest kolosalna!

Manchego z membrillo

Manchego z membrillo

Manchego z membrillo

Manchego z membrillo – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 200-250 g Manchego DOP z surowego owczego mleka lub innego dobrego dojrzewającego sera
  • 100 g dobrej jakości membrillo (dulce de membrillo – galaretka z pigwy i cukru)
  • garść prażonych migdałów (lub orzechów)
  • garść suszonych wiśni (lub innych owoców)

Manchego z membrillo – PRZEPIS:

Na dwóch małych talerzykach (jak do tapas) ułóż pokrojone Manchego, membrillo, porcję migdałów lub orzechów i suszonych owoców. Przełącz smartfona w tryb samolotowy, otwórz dobre wino i spróbuj po smaku odgadnąć, który kawałek sera to curado, a które to semicurado i reserva. Kiedy etykiety znikają z horyzontu, zadanie jest trudniejsze niż się wydaje 😉

Manchego z membrillo

Manchego z membrillo