Galette z kwiatami cukinii.

Galette to najłatwiejsza tarta pod słońcem. Domowe kruche ciasto wypełnione dowolnymi dodatkami i pieczone bez formy może być zarówno wytrawne, jak i słodkie. Uwielbiamy tarty z kwiatami cukinii, a teraz trwa na nie sezon, dlatego pierwsze galette tego lata jest nie owocowe, a kwiatowe. Żeńskie kwiaty cukinii z mini cukinkami, kozi ser z Azorów (Pico), trochę przypraw, trochę ziół, i gotowe!

Galette piekę z podwójnej porcji ciasta w małej prostokątnej blaszce – taki kształt ciasta to jednak tylko opcja, możesz nadać mu dowolną formę. Kruche ciasto bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle. W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi.

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 6 porcji:

Na kruche ciasto

  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 250 g zimnej ricotty (albo półtłustego twarogu)
  • 200 g zimnego niesolonego masła
  • przyprawy do roztarcia w moździerzu: łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka suszonego majeranku, pół łyżeczki czarnego pieprzu, łyżeczka czerwonego pieprzu, szczypta ostrej chilli, szczypta łagodnej chilli, pół łyżeczki soli (używam gruboziarnistej różowej himalajskiej)

Na nadzienie

  • 10 kwiatów cukinii* – mogą być żeńskie (z małą cukinką) albo męskie (na łodyżce)
  • 250 g świeżo startego sera (u mnie: Misterio z koziego mleka)
  • jajko do posmarowania brzegów ciasta
  • łyżeczka zielonego pieprzu roztartego w moździerzu

*Cukinia ma dwa rodzaje kwiatów: męskie – na łodyżkach oraz żeńskie – z mini cukinkami, czyli zalążkami cukinii. Poza tym drobnym szczegółem, obydwa rodzaje kwiatów niczym się nie różnią i smakują tak samo.

Galette z kwiatami cukinii – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kwiaty cukinii – przepłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  2. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką. 
  5. Rozwałkowane ciasto posyp serem startym na drobnej tarce, a na nim ułóż kwiaty cukinii, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka. Całość skrop oliwą extra vergine i posyp zielonym pieprzem roztartym w moździerzu. Brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  6. Wstaw tartę do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 45 minut, aż ładnie się zezłoci. Gotową tartę odstaw na kwadrans, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco lub na zimno – w każdym wariancie smakuje doskonale! Przed podaniem skrop oliwą. Przechowuj w lodówce.

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii

Galette z kwiatami cukinii