Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii.

Im bardziej lato się kończy, tym częściej warto je celebrować, szczególnie, że wrzesień to ten miesiąc w roku, który dostarcza najwięcej jadalnych roślin. Za chwilę skończą się cudnie aromatyczne pomidory odmian wszelakich, ze straganów znikną słodkie białe brzoskwinie, a z ogrodu kwiaty cukinii, ale póki co zamiast o tym myśleć, lepiej zrobić sałatkę.

Zielone liście, słodki pomidor ananasowy (żółty i soczysty jak ananas), szatańsko słodkie białe brzoskwinie i wyjątkowy ser, który najprostsze danie wznosi na wyższy smakowy poziom: przywieziony kilka miesięcy temu z Walencji długo dojrzewający craftowy Manchego z surowego owczego mleka z czarną truflą, której jest w tym serze tyle, że to właściwie bardziej trufla z serem. Manchego z truflą jest równie aromatyczny, co Manchego z czarnym czosnkiem, o którym jakiś czas temu wspominaliśmy tutaj. Przy okazji hiszpańskich wojaży warto eksplorować również lokalne targi, na których co roku pojawiają się fantastyczne serowe nowości.

Użyj dowolnych jadalnych ziół, jakie masz pod ręką, ważne, by było zielono i pysznie. Ser z czarną truflą ma intensywny smak, który zarazem dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki, dlatego nie dodaję przypraw. Tak czy owak, nie ma przeszkód, by sałatkę dodatkowo doprawić, jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba. Twardy, długo dojrzewający ser w razie potrzeby możesz zastąpić innym, na przykład lżejszą i łagodniejszą w smaku mozzarellą, burratą lub fetą.

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • kilka garści świeżych ziół (u mnie: portulaka, amarantus, tajska bazylia – może być również między innymi rukola, roszponka, bazylia, etc.)
  • kilka kwiatów cukinii (opcjonalnie)
  • duży pomidor ananasowy
  • biała brzoskwinia
  • 50 g długo dojrzewającego sera dobrej jakości (u mnie: Manchego z truflą)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii – PRZEPIS:

  1. Świeże zioła przepłucz i osusz na papierowym ręczniku, większość ziół rozłóż na talerzu, dodaj kwiaty cukinii porwane na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj pokrojony pomidor, brzoskwinie posiekane w cienkie plasterki i ser skrojony w płatki. Na koniec dodaj pozostałe zielone liście i obficie skrop oliwą.

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii

Sałatka z Manchego, brzoskwiń i kwiatów cukinii