Makaron ze szpinakiem i manchego.
Dobry makaron nie jest zły, a zakup wysokiej jakości bezglutenowego makaronu nawet w PL od dawna nie stanowi problemu. Co więcej, można wybierać w wielu kształtach i rodzajach, a czysty skład (bez chemii, mąki kukurydzianej, etc.) dodatkowo zachęca do jedzenia. Linguine ze szpinakiem i bogatym w smaku serem to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad. Tak przyrządzony makaron jest bardzo wyrazisty, aromatyczny i pikantny. Smakuje doskonale!
Manchego z czarnym czosnkiem to rewelacyjny rzemieślniczy ser z surowego owczego mleka z dodatkiem aromatycznego czarnego czosnku, który sam w sobie jest znakomitą przyprawą, nie dziwi więc, że ktoś wreszcie wpadł na pomysł, by podbić nim smak sera. Smakuje wspaniale! Kiedy będziesz w Hiszpanii, rozejrzyj się za nim na targu.
Uwagi:
- Dzięki dodatkowi awokado szpinak jest bardziej kremowy i ma bogatszy smak,
- Używam sera o wyrazistym smaku, ponieważ szpinak lubi mocne dodatki,
- W razie potrzeby Manchego z czarnym czosnkiem zastąp innym wyrazistym serem, a w wersji wegańskiej po prostu pomiń ser,
- Gotowego (uduszonego) szpinaku powinno być objętościowo mniej więcej tyle, ile makaronu; lubię, gdy obydwa te składniki wzajemnie się równoważą,
- Kapary w soli możesz zastąpić kaparami z zalewy.
Makaron ze szpinakiem i manchego – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 200 g bezglutenowego długiego makaronu (u mnie: linguine, może być również spaghetti)
- 50 g twardego długodojrzewającego sera, np. Manchego z czarnym czosnkiem
- 600 g świeżego szpinaku
- dojrzałe awokado (u mnie: Hass)
- 2 duże szalotki
- suszona papryczka chilli Malagueta
- 2-3 łyżeczki kaparów w soli morskiej (mogą być również kapary z zalewy)
- pieprz roztarty w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
- oliwa extra vergine
Makaron ze szpinakiem i manchego – PRZEPIS:
- Przepłukane liście świeżego szpinaku przelej wrzątkiem, by straciły objętość.
- W głębokiej patelni podduś na oliwie posiekane szalotki. Dodaj szpinak oraz pieprz i papryczkę, rozgniecione w moździerzu. Duś przez kilka minut, po czym dodaj rozgnieciony widelcem miąższ awokado.
- Duś całość, co pewien czas mieszając, przez około 10 minut. W tym czasie ugotuj linguine w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W razie potrzeby dodaj do szpinaku kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Odcedź makaron i od razu przełóż na patelnię. Wymieszaj i podduś całość przez minutę.
- Zdejmij patelnię z ognia. Całość posyp kaparami w soli i ścinkami manchego (lub innego twardego długodojrzewającego sera) oraz skrop oliwą. Podawaj od razu.